Vegetarisk sill

5 (2 röster)

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Vill du välja vegetariskt är vegobloggaren Gustav Johanssons recept på auberginesill ett måste. Du kommer garanterat inte sakna den vanliga sillen.

Foto: Gustav Johansson
Vegetarisk sill gjord på inlagd aubergine är ett perfekt alternativ till vanlig sill.

Vegetarisk citronsill

Portioner: 1 st 1,5 dl burk Tid: 45 min

Marinering: ca 8 h

Ingredienser:

  • ½ stor aubergine

  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten

  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)

  • 0,75 dl socker

  • 3 grovt krossade enbär

  • 1 lagerblad

  • En näve färsk citrontimjan

  • Skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.

  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.

  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.

  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.

  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.

  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 tim för marinering.

  7. Klar att servera!

Vegetarisk senapssill

Portioner: 1 st 1,5 dl burk Tid: 45 min

Marinering: ca 8 tim

Ingredienser:

  • ½ stor aubergine

  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten

  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)

  • 0,75 dl socker

  • 3 grovt krossade kryddpepparkorn

  • 1 lagerblad

  • 3 kryddnejlikor

Senapssåsen:

  • 1 dl rapsolja

  • 3 msk skånsk senap

  • 2 msk socker

  • 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också)

  • 1 dl hackad dill

  • vitpeppar

  • salt

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.

  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.

  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.

  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.

  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.

  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 tim för marinering.

  7. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.

  8. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.

  9. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.

  10. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.

  11. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.

  12. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

(från bloggen Jävligt Gott av Gustav Johansson)

ARTIKELN HANDLAR OM