Foto: Lennart Weibull
Torskrygg med spenat och duchesspotatis.

Torskrygg ”florentine” med spenat

3,3 (4 röster)

Torskrygg ”florentine” - ja det är så gott och lätt med gratäng - allt i samma form där smakerna hjälper varandra. Dessutom perfekt att förbereda för många, tipsar kocken Tina Nordström.

Recept från ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier fakta.

Gör duchessepotatis och spritsa ut längs kanterna i olika formar. Koka ihop såsen. När det är dags för middag lägger du bara fisken i hålet, häller på såsen och så skjuts in i ugnen!

Tinas tips!

Ta tempen på fisken! Många tror att det är svårt att laga fisk, men till er kan jag bara säga: skaffa en termometer! Då vet du exakt när fisken är färdig och du behöver inte stå och gissa vid spisen och kanske låta fisken kokas eller ugnsbakas en extra stund – med sämre resultat. Många tycker att fisken är som bäst när den har en innertemperatur på 54–55 grader – de flesta tycker att 52 grader är perfekt (för torsk, reds. anm.) – medan andra tycker att det räcker med cirka 48 grader.

Torkrygg och duchesse

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 700 g torskrygg
  • 4 portioner duchesse, se recept
  • havssalt, ur kvarn
  • vitpeppar, ur kvarn
  • Citron- och spenatbéchamel

  • 50 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g bladspenat
  • 100 g mascarpone
  • 1 citron, saften + 2 tsk rivet skal
  • 50 g riven västerbottenost
  • salt, ur kvarn
  • vitpeppar, ur kvarn
  • Duchesse

  • 700 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm muskot, riven
  • havssalt, ur kvarn
  • vitpeppar, ur kvarn

Gör så här

avJohan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM