Nu kan det bli åldersgräns på energidrycker

Tycker du att det borde finnas en lagstadgad åldersgräns för köp av energidrycker? Det vill nu regeringen se över.

– Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för sådana risker, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Sveriges Radio Ekot.

Enligt en rekommendation från Svenska dagligvaruhandeln ska energidrycker inte säljas till barn under 15 år, men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) oroas över att alla inte följer rekommendationen, enligt Sveriges Radio.

– Därför kommer regeringen nu ge ett uppdrag till livsmedelsverket för att titta på om man också måste lagstadga om någon åldersgräns för försäljning, säger Sven-Erik Bucht till Ekot.

Det ser alltså ut att bli Livsmedelsverkets uppdrag att utreda om det finns behov för en åldersgräns, men beslutet tas först på måndag.

– Det finns ju länder som till och med har infört åldersgräns just med tanke på att höga intag i förhållande till kroppsvikt kan vara farligt för hälsan. Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för sådana risker, säger Sven-Erik Bucht vidare till Ekot.

LÄS ÄVEN: Här rensar de bort energidrycken från butiksgolvet

Ökad försäljning

Under senare tiden har flera fall av överkonsumtion uppmärksammats. Bland annat har några unga personer fått söka sjukvård efter att ha upplevt symptom som kraftig hjärtklappning, yrsel och illamående efter att ha druckit energidryck.

Energidrycker kan innehålla olika mycket koffein, men enligt Livsmedelsverket innehåller de flesta burkar inte mer än en kopp kaffe. Så det är alltså när barn dricker många burkar som det kan finnas risker.

Enligt statistik från Sveriges Bryggerier har försäljningen ökat sedan 2008.

Det här innehåller din energidryck
Publisert: