Laga billigt – portionen kostar under tian

Nudelwok och svamprisotto - budgetmat med härliga smaker.
Nudelwok och svamprisotto - budgetmat med härliga smaker.

Nudelwok, svamprisotto eller belugalasagne. Att äta billigt behöver inte betyda att det är tråkigt eller smaklöst. I Hanna Olvenmarks nya kokbok hitttar du smakrika och roliga recept som passar både magen, plånboken och matlådan.

3 goda recept för under tian per portion

För tre år sedan startade dietisten Hanna Olvenmark sin hemsida Portionen under tian som nu har blivit kokbok. Som namnet avslöjar så kostar varje portion i boken max tio kronor.

– Det var faktiskt mina följare som började fråga efter en bok där recepten fanns samlade, säger Hanna Olvenmark.

Förutom billiga råvaror så går det att sänka matbudgeten med minskat matsvinn, inköpslistor och att ta hand om matresterna.

– Då minskar också vårt avtryck på jorden. Vi kan göra mycket mer än vad vi tror och jag vill att alla ska få upp ögonen för det.

Det mesta i boken är vegetariskt eller veganskt.

– Vi måste gå mot en mer vegetarisk kosthållning. Inte så att alla måste bli vegetarianer men åtminstone flexitarianer. Vi behöver ät mer grova spannål och mindre av kött och andra energikrävande produkter, säger Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmark tycker också att vi ska bli bättre på att skriva inköpslistor innan vi springer i väg till affären.

– Inköpslistan är ett jättebra verktyg. Du sparar inte bara pengar utan även tid och du köper bara det du verkligen behöver. Du hinner också kolla vad du har hemma så du inte köper sådant du redan har.

Baljväxter och då framför allt linser är Hanna Olvenmarks favoritråvara. Med krossade tomater och kryddor hemma kan hon då alltid få till en nödrätt.

Hanna Olvenmark pratar sig också varm om att vi ska satsa oftare på att ta med matlåda till jobbet.

– Min bästa rätt i matlådan är pasta med sås, det blir gott efter uppvärmning. Har du en ugnsfast matlåda i glas kan du laga till lasagnen direkt i den, enklare blir det inte, säger Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmarks nya bok Portionen under tian.
Hanna Olvenmarks nya bok Portionen under tian.

Hanna Olvenmarks bästa tips för att minska matbudgeten

  • Planera så att du använder upp det du har hemma och inte köper sådant du redan har.
  • Titta, lukta och smaka på maten så att du lär dig när livsmedlet är dåligt i stället för att gå på bäst före-datum.
  • Inför restmiddag en eller två gånger i veckan då du lagar mat på det som redan finns. Det är ett utmärkt sätt att använda upp rester och ger dessutom utrymme för kreativitet. En bonus är att maten känns gratis!
  • Använd frysen för att ta hand om det som behöver tas om hand: grönsaker eller frukt som håller på att bli för gamla, överblivet kaffe, ostskalkar, överblivet vin etc.
  • Livsmedel som närmar sig sista förbrukningsdag kan tillagas vid det datumet och få flera dagars extra liv efter tillagning. Du behöver alltså inte äta upp allt innan förbrukningsdatumet passerat, men se till att det är tillagat innan.
  • Kartlägg ditt matsvinn. Sätt upp en lapp på kylskåpet och varje gång du slänger något så skriver du upp vad det är. Slänger du alltid en slatt mjölk? Eller färsk spenat som blivit helt mosig? Om du kan hitta ett mönster kan du också göra något åt det.
Publisert:

LÄS VIDARE