Goda viner till thaimat

MAT & DRYCK

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar.

TILL SCAMPI

Orballo Albariño, Spanien, 2696, 89 kr

Superläckert från trendiga druvan Albarino. Här levereras frisk helhet av aprikos, persika, mineral och härligt gul fruktighet. Klarar thai med hetta.

Gobelsburger Grüner Veltliner, Österrike, 2775, 85 kr

Lätt kryddig frukt i fin form. Därtill kommer tuttifrutti, krita, citrus och nektarin med god grapebitterhet i avslutningen. Prova till skaldjur.

TILL SATAY

Fleur du Cap Chardonnay, Sydafrika, 2015, 82 kr

Härligt mulligt med intensiv koncentration i både doft och smak. Karaktären domineras av vanilj, melon och ekfat blandat med kryddor och gul frukt.

TILL NUDLAR

Franken Silvaner, Tyskland, 5818, 79 kr

Den gula frukten dominerar tillsammans med vaxiga toner, pomerans och apelsin, därtill bittra inslag av grape och mandel. Prova till asiatisk mat.

TILL CURRY

Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel, USA, 26507, 79 kr

Lent och lättdrucket i saftig stil. Karaktären är syltigt mjuk av mullbär, hallon och vanilj med söt lakrits och lätt brända inslag.

Château Ksara Reserve du Couvent, Libanon, 12596, 87 kr

Druvblandat med karaktärsdrag av ­tuttifrutti, mogna röda bär och torkad frukt. Här finns inslag av vanilj, tobak och kryddor. Udda till biff curry.

TILL GRÖNSAKER

Bodega Lurton Pinot Grigio, Argentina, 6193, 64 kr

Karaktären är frisk och fylld av blommor, passionsfrukt och citrus i kryddig stil. Balanserat med bra helhet. Utmärkt till lättare rätter med hetta.

Schloss Vollrads Riesling Trocken, Tyskland, 5846, 89 kr

Blommor blandas med päron, fläder och superläcker syra. Därtill med tydlig spritsighet som livar upp det hela. Ett riktigt bra köp!

TILL KORIANDER

Claps Sauvignon, Italien, 2426, 80 kr

Grapefrukt, lime, äpplen och krusbär fyller både doft och smak. Läckert och smakintensivt med livlig syra som dämpas av dito i maten. Klarar kryddiga rätter galant.