Bo bjuder på solig buffé

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Bo Hagström har gjort succé med sina kulinariska resor genom Italien i tv-programmet ”Solens mat”. Här dukar han upp en italiensk buffé.

Foto: Per Björn

Hemma i 1800-talshuset i skånska Vellinge slungar Bo Hagström grönsallad som han sedan lägger upp på ett maffigt fat — och förklarar att det ser mycket trevligare ut än att servera den ur en skål.

Att mat är hans stora passion går inte att ta miste på.

– Jag drömmer till och med recept, men brukar ha svårt att ha komma ihåg dem när jag vaknar, säger han och skrattar.

Matintresset väcktes redan som barn. Mormodern var kock på stadshotellet i Simrishamn och lärde honom kokkonstens alla grunder. Och visst tycker han fortfarande om traditionell skånsk mat, men allra närmast hjärtat ligger numera det italienska köket.

"Så himla trött på pastasallad"

– Jag älskar det! Det bygger på rena smaker som inte förstörs av såser och onödiga kryddor. Just smaker är fascinerande, det är det som mat handlar om, säger han och låter oss smaka på tunna skivor Felinosalami.

Den är obeskrivligt god!

– Bra råvaror är jätteviktigt. Avstå hellre om du inte hittar rätt. Fabriksgjorda salamisorter smakar helt enkelt ingenting, säger han.

Första gången Bo kom till Italien var han 18 år, blev förälskad i en italienska och stannade i fyra år. Att han talar språket flytande har varit en förutsättning för ”Solens mat”.

– Jag vill koppla ihop kultur, mat och människor. Jag tror att folk har ledsnat på kastrull-tv.

Bo dukar fram de sista rätterna på bordet. Men vänta här nu – en italiensk buffé utan pasta?

– Ja, jag är så himla trött på den där satans pastasalladen. I Italien har den gamla fattigmansmaten, som hirs, spältvete och linser, blivit modern igen.

Laga själv:

Så lyckas du med buffén!

Bo ger ut bok i höst

Publicerad: