Här är Sveriges dyraste lunch

MAT & DRYCK

Vi testade stjärnkockens supermeny – för 6 000 kr

Beredd att tömma plånboken för en riktigt lyxig krogkväll?

Superkocken Thomas Keller lagar just nu trestjärnig mat i Stockholm.

Notan: 6 000 kronor – per person.

Foto: Thomas Keller är omnämnd i Guide Michelin.

I fyra år fick kökscheferna på restaurangen Fredsgatan 12 i Stockholm tjata för att få hit Thomas Keller.

Nu är han här och med sig har han ytterligare sex kockar.

Vill ge upplevelse

Under tre dagar serverar han en 15-rätters meny.

Aftonbladet var med och testade fem av läckerheterna.

– Jag vill ge folk en upplevelse. De som går till restaurangen och tittar på priserna är inte ute efter upplevelsen, säger Thomas Keller.

Spektakulärt

Han driver två krogar i USA som båda har tre stjärnor i Guide Michelin.

Världsklass är ingen överdrift i det här sammanhanget.

Maten är spektakulär. Från laxstrutarna till den friterade benmärgen. Ändå beskriver sig Thomas Keller som traditionalist.

Slut sedan länge

– Jag vill inte upptäcka nya smaker, jag vill hitta den godaste potatisen eller den finaste olivoljan.

Det tog kockarna fyra månader att hitta det rätta köttet till wagyu-biffen – det kött som den samlade journalistkåren får avnjuta. Det är faktiskt en svindlande tanke.

För 6 000 kronor kan du nog både åka till New York och beställa in några av Kellers rätter på trestjärniga Per Se.

I Stockholm är borden fullbokade sedan månader tillbaka.

Kristina Edblom