Bars – gör egna med frukt och nötter

5 (1 röst)

Proteinbars eller energibars – perfekt innan träning eller mellan måltider

Foto: Ulrika Pousette
Bars med frukt och nötter ger extra energi när det behövs.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bars är enkelt att göra själv och så mycket billigare än att köpa färdiga. Hanna Olvenmarks recept ur boken Portionen under tian är lätt, billigt och supergott.

Bars med frukt och nötter

Antal: cirka 16 st Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn

  • 1 dl valfria nötter t.ex. valnötter eller hasselnötter

  • 1 dl kokosflingor

  • 1 dl pumpakärnor

  • 1 msk chiafrön

  • 1 dl russin eller annan torkad frukt

  • 0,5 dl jordnötssmör

  • 0,5 dl ljus sirap eller honung

  • 1 banan

  • 1 msk olja

  • 3 msk kikärtsspad eller 1 ägg

  • en rejäl nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Mixa nötterna i en mixer så att det blir mer som ett nötsmul än hackat. Du kan såklart finhacka också, men jag föredrar att mixa, det går snabbt. Hacka russin eller vilken torkad frukt du nu vill ha.

  3. Blanda alla torra ingredienser: havregryn, kokosflingor, chiafrön, solroskärnor/pumpakärnor, nötsmul, hackad frukt och salt.

  4. Värm sirap/honung, jordnötssmör och olja i en kastrull.

  5. Vispa kikärtsspadet så att det blir ett vitt skum.

  6. Mosa bananen. Blanda i jordnötssmörsröran med bananen och de torra ingredienserna. Vänd slutligen ner kikärtsspadsvispet.

  7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut smeten till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Grädda i mitten av ugnen i 20 min.

  8. Ta ut och låt svalna innan du skär i kakan. Skär i bitar och förvara i kylen eller frysen.

Choklad- och kanelbars

Gör som i grundreceptet men addera

  • 2 msk kakao och 1 msk kanel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch