Pecannötspaj – len kola och nötcrunch

4,4 (8 röster)

Pecannötspaj – recept på klassisk amerikansk paj

Foto: Thinkstock
Pecannötspaj

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Pecannötspaj – den amerikanska klassikern bjuder på både lenaste kola och härligt crunch av nötter. Servera med en stor klick glass, kolasås och hackade nötter – och gör succé.

Pecannötspaj

Antal: 10–12 bitar Tid: 60 min

Ingredienser:

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • 1 tsk strösocker

  • 3 msk vatten

Pecanfyllning

  • 125 gr smör

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 msk maizenamjöl

  • 3 dl ljus sirap

  • 1,2 dl strösocker

  • 3 krm salt

  • 2 ägg

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 200 g pecannötter

Till servering

  • Vaniljglass

  • Kolasås

  • Hackade nötter

Gör så här:

  1. Pajskal: Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter.

  2. Vispa upp äggen lätt och pensla pajskalet. Nagga i botten och på sidorna med en gaffel. Ställ pajen i frysen cirka tio minuter.

  3. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn. Ta ut när den är klar och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

  4. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, sirap, vetemjöl, salt och maizenamjöl. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i tre minuter. Rör om så det inte bränns i botten. Låt svalna till rumstemperatur.

  5. Finhacka pecannötterna, spara några till garnering.

  6. Blanda nötter, vaniljextrakt och de lättvispade äggen med fyllningen.

  7. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, dekorera med hela pecannötter.

  8. Grädda pajen 35-40 minuter i 175 graders värme.

  9. Kyl ner pajen helt innan servering.

  10. Servera med vaniljglass, kolasås och hackade nötter.

ARTIKELN HANDLAR OM