Tre recept inför helgens middagar
Av: Sofia Börjesson
Uppdaterad:
Här kommer helgens matinspiration
Saknar du inspiration inför helgens middagar?
Då har vi lite tips åt dig – ett för varje dag i helgen.
Fläskrulader, iransk grönsaksgryta och kalvsnitslar med gorgonzola.
Lycka till, och trevlig helg!
Fredag:
▸ Fyllda kalvsnitslar med gorgonzola, balsamvinäger
4 personer
8 tunna och fina skivor kalv
8 msk gorgonzola, cirka 150 gram
Gräslök
Basilika
Balsamvinäger
Smör
Crème fraiche
Gör så här:
1. Lägg ut kalvskivorna och banka ut dem lite till.
2. Klicka i gorgonzolan och några blad basilika, stäng igen med gräslök och eventuellt en tandpetare, stek på medelhög värme.
3. Plocka ut köttet och vispa ur pannan med 2–3 msk balsamvinäger och 4–6 msk crème fraiche.
4. Servera med ugnsbakat potatismos.
Lördag:
▸ Iransk grönsaksgryta med torkad lime
Ur Yotam Ottolenghis kokbok "Plenty More", Tukan förlag.
6 portioner
50 g klarat smör
1 stor gul lök, fint tärnad
0,5 tsk malen gurkmeja
1,5 tsk spiskumminfrön
1msk tomatprué
20 g koriander
10 g dragon
10 g dill
1 kg charlottepotatis (eller annan fast potatis) skuren i 4 cm stora bitar
1 medelstor butternutpumpa, skalad och skuren i 4 cm stora bitar
3 iranska limefrukter med 3-4 hål i
1 grön chili, snittad uppifrån och ner på ena sidan
4 medelstora tomater, skurna i fyra delar
150 g spenatblad
15 g berberis (surtornsbär)
3 dl yoghurt (kan utesutas)
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader (varmluftsugn 180 grader)
1. Ställ en stor gryta på medelhög värme och sautera smör, lök, gurkmeja och spiskummin i 10 minuter. Tillsätt tomatpurén och sautera i ytterligare 2 minuter under omrörning.
2. Knyt ihop örterna med ett snöre. Lägg i kryddbuketten, potatis, butternutpupa, limefrukter, chili, 1,5 tsk sakt och 1 liter vatten och koka upp. Sänk värmen och koka försiktigt i 15 minuter tills potatisen är halvkokt.
3. Rör ner tomater, spenat och berberis, pressa försiktigt på limefrukterna så att de släpper ut lite av saften och lägg över allt i en stor långpanna.
4. Ugnsstek i 20 minuter eller tills såsen tjocknar lite och grönsakerna är mjuka. Ta ut ur ugnen och låt stå i 5 minuter före servering.
Servera gärna med yoghurt som tillbehör.
Söndag:
Fläskrullader med
äppelgräddsås
Rullader:
800 g fläskkotlettrad, benfri
Salt
Peppar
Ca 75 g allerum eller
prästost
3 skivor bacon
2 msk olja
Äppelgräddsås:
1/2 gul lök
1 morot
1 klyftat äpple
1 dl äppelcidervinäger
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
2 msk koncentrerad äppeljuice
2 dl grädde
Salt och peppar
Gör så här:
Rulladerna
1. Skär kotlettraden i 8 skivor. Lägg plastfilm både under och över köttskivorna och banka ut dem till exempel med knuten hand tills de är cirka 3 mm tjocka.
2. Lägg köttskivorna bredvid varandra på en skärbräda. Salta och peppra dem på ovansidan. Lägg på osten skuren i stavar och baconskivorna klippta i bitar. Vik in cirka 1 cm kött på sidorna och rulla ihop.
3. Trä ruladerna två och två på spett. Stick helst två spett parallellt genom ruladerna, då rullar de inte runt när de vänds.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek spetten cirka 5 minuter på varje sida. Ta sedan upp spetten.
Såsen
1. Skala och hacka lök och morot. Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor.
2. Lägg i löken och moroten i pannan och fräs cirka 3 minuter. Rör om då och då.
3. Tillsätt äppelcidervinäger och reducera (koka ihop) tills cirka hälften återstår.
4. Smula ner buljongtärning, tillsätt vatten och koka 5 minuter.
5. Tillsätt äppeljuice och grädde, koka 2–3 minuter.
6. Lägg fläskruladerna och äppelklyftorna i såsen. Koka under lock cirka 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
Trevlig helg!
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Därför heter salladen Waldorf...
Så fixar du biffen
Helgen är räddad – ett recept per dag
Mys till det med lyxig helgfrukost
Härliga grytor till helgens middagar
Tre taco-fyllningar som överraskar dig
Tilltugg till glöggen – här får du recepten
Så gör du en fräsch nudelsallad med kål
Gudomlig sallad på fyra olika sätt
Bakad taco-potatis eller snabb lyxpizza?
Listan: Svenskarnas röda favorit-viner
5 tips: Så lyckas du med julens Jansson
Så blir du klar med julbordet på rekortid
”Största boven är att man inte planerat”
Så lagar du den superenkla pajen
1 h
Tillbehöret som får linssoppan att lyfta
2 h
Historien om biff à la Lindström
40 min
Grönsakssoppa med frikadeller
30 min
Gör en pyttipanna på helgens rester
20 min
Laga gryta med fisk och saffran – billigt
45 min
Kotletter med vitt vin oliver och färsk pasta
30 min
Nyttig risotto med fräscha grönsaker
45 min
Upplev Thailand i ditt egna kök
Rödspätterulader fyllda med räkor
Därför heter salladen Waldorf...
Så fixar du biffen
Helgen är räddad – ett recept per dag
Mys till det med lyxig helgfrukost
Härliga grytor till helgens middagar
Tre taco-fyllningar som överraskar dig
Tilltugg till glöggen – här får du recepten
Så gör du en fräsch nudelsallad med kål
Gudomlig sallad på fyra olika sätt
Bakad taco-potatis eller snabb lyxpizza?
Listan: Svenskarnas röda favorit-viner
5 tips: Så lyckas du med julens Jansson
Så blir du klar med julbordet på rekortid
”Största boven är att man inte planerat”
Så lagar du den superenkla pajen
1 h
Tillbehöret som får linssoppan att lyfta
2 h
Historien om biff à la Lindström
40 min
Grönsakssoppa med frikadeller
30 min
Gör en pyttipanna på helgens rester
20 min
Laga gryta med fisk och saffran – billigt
45 min
Kotletter med vitt vin oliver och färsk pasta
30 min
Nyttig risotto med fräscha grönsaker
45 min
Upplev Thailand i ditt egna kök