Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Kokboken med handfasta tips för klimatsmart mat

Av: 

Nina Kindbro

Zucchinispaghetti, ramen och ölkokta musslor.
Zucchinispaghetti, ramen och ölkokta musslor.

Matsmarta onsdag

Vore det inte fantastiskt om vi kunde stå hemma i vårt eget kök och rädda världen? Här är recepten som gör gott både för vår hälsa och för planeten.

Här är fem klimatsmarta och hälsosamma recept ur boken Eat good

Klimathot, ständigt nya dieter och ett aldrig sinande utbud av nya produkter i mataffären. Det är inte konstigt att det kan kännas svårt att hitta rätt i matdjungeln. Hur ska vi egentligen äta med hänsyn till hållbarhet och hälsa.

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok Eat good gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat.

Det som påverkar vår miljö och jordens klimat allra mest är framställningen av mat och vår konsumtion av mat så att välja klimatsmart mat kan ge stora effekter. Johan Rockström menar att vi alla tillsammans kan se till att maten går från att vara ett miljö- och hälsoproblem till att bli en lösning på klimathotet. Om vi börjar efterfråga och köpa klimatsmarta produkter så ändras utbudet i dagligvaruhandeln och som ringar på vattnet sprider detta sig ner i leden för livsmedelsproduktionen.

”Vi kan tillsammans göra en hjälteinsats, både för oss själva och för planeten”

I Eat good ger författarna handfasta tips som gör klimatarbetet enklare i vardagen och där finns också mängder av klimatsmarta tips för att till exempel minska matsvinnet eller förlänga hållbarheten på maten.

Recepten i Eat good har till största del inspirerats av det nordiska köket, med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i recepten är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god. Här är fem läckra recept att prova samtidigt som du är med och förändrar världen.

5 tips för en hållbar kost

  1. Välj bättre kött, det vill säga: Kött från naturbetande djur för att gynna den biologiska mångfalden. Kött med mindre resursfotavtryck, t ex kyckling. Kött från länder med stränga djurskyddslagar gällande möjligheter att utöva naturligt beteende och reglering av antibiotikaanvändning.
  2. Ät mer näringsrika alternativ från växtriket, främst baljväxter, rotsaker, spannmål samt frukt och grönt.
  3. Välj ekologiskt producerade livsmedel.
  4. Välj hållbarhetscertifierade produkter (exempelvis MSC/ASC eller RSPO).
  5. Gå, cykla eller åk kommunalt till affären.
Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning.

5 tips för en hälsosam kost

  1. Gör växtriket till din främsta proteinkälla.
  2. Ät fisk upp till två gånger i veckan.
  3. Begränsa mängden rött och processat kött – ju mindre desto bättre.
  4. Undvik socker, eller låt det utgöra max 10 procent av ditt dagliga kaloriintag.
  5. Ät måttliga mängder mejeriprodukter och välj gärna magra alternativ. Det går även att äta en häslosam kost utan mejeriprodukter. Dock kan yoghurt och andra fermenterade varor ha särskilda positiva hälsoeffekter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nudlar med renskav och bönor

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Hållbarhet

Johan Rockström

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Nudlar med renskav och bönor

30 min

Ramensoppa med udonnudlar

30 min

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

30 min

Viltfärsbullar med rårörda tranbär

45 min

Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis

1 h

”Handlar inte om att alla ska bli veganer”

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Klimatforskaren: Vi måste agera snabbt och kraftfullt

Måste vi sluta äta kött?

Recept som hjälper dig att matsmarta

Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?

Släng inte ätbar mat. Punkt slut.

Så blir du halvvego och hjälper klimatet

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Experten: Här är maten som är bra för klimatet

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Ekokocken om matsvinn: ”Sluta kasta mat”

Experterna: Det är för- och nackdelarna med e-handel

Malin Mendels indiska mat

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Ät efter säsong och bli matsmart på en gång