
MONDIAL
Köttfärssås
199,00 kr
Läs mer
Livet var deppigt under pandemin för artisten och författaren Jason Diakité.
Räddningen blev köttfärssåser – i mängder. Nu är han aktuell med en ny bok om den älskade rätten.
– Det var som att ge sig själv en kram i matform, säger han.
Matlagning är kanske inte det första man förknippar honom med. Men under pandemin, när konserter och evenemang ställdes in, tog artisten och författaren Jason Diakité kreativiteten in i köket i stället.
– Pandemin var tuff mentalt men för mig blev matlagningen som en räddning. Det var något kreativt, en kärlekshandling som fick mig att känna att jag åstadkom något under dagen.
En av favoriterna i köket blev köttfärssås – den perfekta rätten för deppiga dagar.
– Köttfärssås är trygghetsmat. Det är lätt, man vet vad man kan förvänta sig och det går nästan alltid att äta. Sött och umamirikt från tomaterna. Löken. Fettet och sältan. Värmande och lent. Den perfekta rätten helt enkelt.
Samtidigt föreslog han för sina vänner att de skulle starta en matklubb där de bara lagade köttfärssås. Stjärnkocken Joel Åhlin och entreprenören Harald Wachtmeister gillade idén som det perfekta botemedlet mot tristess.
– En vecka senare sa Harald att vi måste göra en bok – nej en bibel – av recepten. Det finns inga andra nämnvärda böcker om just köttfärssås, vilket är märkligt med tanke på hur älskad den är. Det var på tiden att maträtten fick en ordentlig hyllning.
Sagt och gjort, trion skrev boken ”Köttfärssås” och lagade mer ragu än vad genomsnittsmänniskan gör under sin livstid. Flera hundra tallrikar, uppskattar Jason.
– Vi har gått upp i vikt, vi har fastat, vi har gått upp igen. Ändå kan vi fortfarande inte få nog. När köttfärssåsdörren väl är öppen på vid gavel finns det ett helt universum att upptäcka.
De avslutade projektet med en ”pilgrimsfärd” till maträttens hemstad Bologna.
– Det var så häftigt, precis det vi ville skulle hända, hände. Allt förändrades. Vi trodde att vi ätit bra köttfärssås men det var en helt ny upplevelse att äta såser som bara förlitade sig på bra råvaror. Färska tomater, bra nötkött och en skvätt vin.
– Som turnerande musiker har man ju ätit sin beskärda del luncher på vägkrogar. Där har man fått en hel del mindre bra köttfärssås. Men annars måste man nästan anstränga sig för att göra en dålig köttfärssås. Det är så enkel mat.
– Om jag bara fick äta en variant i resten av mitt liv så skulle det vara den jag fick smaka i Bologna. Den innehåller bara åtta ingredienser. Inga örter, kryddor eller buljong förutom salt. Bara bra råvaror som fått puttra på spisen i fyra timmar. En riktig aha-upplevelse.
MONDIAL
Köttfärssås
199,00 kr
Läs mer
Den här ragun är en långkokt köttgryta där köttet tillagats så länge att det blivit mört och trådigt. En oerhört mustig rätt, fullt kompatibel med höst- och vintermånaderna i Sverige.
Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen.
Hemligheten bakom den här goda ragun är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami.
3 h
50 min
45 min
1 h
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
1 h 30 min
40 min
30 min
15 min