Hur gör jag perfekt rödvinssås?

MAT & DRYCK

Hejsan, råkade skicka denna fråga först till vinexperterna men kom nu på att den borde gått till dig istället.

Jag ska fira 2-årsdag med min underbara flickvän och tänkte bjuda på oxfile med rödvinssås.

Receptet på rödvinssås i Bonniers kokbok verkade

ganska tråkigt så jag undar hur man gör en riktigt perfekt rödvinssås?  Har du för övrigt några spännande tips på tillbehör till rätten?

Vinet jag har hemma är ett Chateau Prat-Majou-Gay från 2004, är det ett bra rödvinssås-vin eller borde jag dricka det och göra sås på något annat?

mvh Erik S

Hej Erik!

Pratten är ett fruktigt vin som funkar bra till sås. Fast en småsnål typ som jag skulle nog välja något billigare i matlagningen, till exempel australiska lådvinet Chill out sunset cabernet sauvignon (6873) för 177 kronor.

Rödvinssåsen i kokboken blir nog bra men om du vill kan du ju lägga till lite vitlök och/eller en nypa örtkrydda.

Klyft- eller hasselbackspotatis passar bra till oxfilé. Ugnstekta tomathalvor och lättkokta haricots verts som du vänder i smör och hackad schalottenlök fixar färg och vitaminer.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson