Foto: SARA RINGSTRÖM
Lotta Voltaire är kokboksförfattare, har bageri och driver en egen krog.

Nu är det gyllene tider

Bli först med att rösta!

Saffransbak - mer än lussekatter

Låt saffransbrödet få en extra kick av kokos, citron och nötter!

Lotta Voltaire bakar fyra släktingar till vår älskade lussekatt.

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

En portion räcker till cirka 30 bullar, eller 3 längder.

Grunddeg till saffransbröd

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl

Gör så här

Saffransbulle Lilla Marocko med pistage, citron och kokos

Foto: SARA RINGSTRÖM

Blir cirka 30 stora bullar

Du behöver:

Grunddeg enligt recept ovan

TILL BEREDNING:

1 burk lemon curd

200 g riven kokos

100 g pistagekärnor

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Jäs degen i 40 minuter.

2. Kavla ut och bred på citronkräm, strö kokos över.

3. Rulla samman och skär i bullbitar.

4. Pensla med ägg och strö med grovhackad pistage och pärlsocker.

5. Grädda i 225 grader i cirka 8 minuter.

Saffransbröd med gula russin och flagad mandel

Foto: SARA RINGSTRÖM

Blir cirka 30 stora bullar

Gör så här:

Grunddeg enligt recept här intill

TILL BEREDNING:

200 g gula russin

200 g flagad mandel

1/2 dl råsocker, brunt

2 msk kardemumma

50 g smör

1 uppvispat ägg till pensling

Pärlsocker

Gör så här:

1. Jäs degen i 40 minuter.

2. Kavla ut degen på mjölat bakbord, bred på smör och strö, russin, mandel, råsocker samt kardemumma över.

3. Rulla samman och skär längden i bullar eller till längder och klipp upp dem med en sax så de blir vackert flikiga.

4. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.

5. Grädda bullar i 225 grader i cirka 8 minuter eller längder i 200 grader i cirka 18 minuter.

Kärlekskakor

Foto: SARA RINGSTRÖM

Blir cirka 20 rejäla kakor

Du behöver:

200 g hasselnötskärnor

Skalet av 1 apelsin, rivet

1/2 gram saffran

100 gram rumstempererat smör eller vegetabiliskt margarin

1 1/4 dl socker

1 dl flytande honung eller vit baksirap

1 ägg

5 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

1 msk vanillinsocker

Gör så här:

1. Blanda samman till en deg och forma till 2 långa rullar.

2. Placera rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem.

3. Grädda i ugnen 175 grader i cirka 12 minuter.

4. Snitta kakorna och ställ dem på högkant.

5. Grädda ytterligare 5 minuter.

Kokostopp med saffran och nötter

Foto: SARA RINGSTRÖM

Blir cirka 10 stora toppar

Du behöver:

50 g smör eller vegetabiliskt margarin

0,5 g saffran

2 ägg

1 1/2 dl socker

200 g riven kokos

50 g hasselnötter

Gör så här:

1. Smält smöret, tillsätt saffran.

2. Slå det över kokosen och låt svälla i 10 minuter.

3. Grovhacka nötterna och tillsätt dem.

4. Vispa socker och ägg och tillsätt.

5. Forma toppar.

6. Grädda i cirka 15 minuter i 175 grader.

7. Låt svalna på plåten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jul