Nu är det gyllene tider

MAT & DRYCK

Saffransbak - mer än lussekatter

Låt saffransbrödet få en extra kick av kokos, citron och nötter!

Foto: Lotta Voltaire är kokboksförfattare, har bageri och driver en egen krog.

Lotta Voltaire bakar fyra släktingar till vår älskade lussekatt.

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

Grunddeg till saffransbröd

Blir cirka 30 stora bullar eller 3 längder

Du behöver:

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

1 g saffran

1 1/2 dl socker

1/2 tsk salt

Cirka 17 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.

2. Slå vätskan över jästen och lös upp jästen.

3. Tillsätt kesella, socker, salt och mjöl.

4. Arbeta degen smidig.

Saffransbulle Lilla Marocko med pistage, citron och kokos

Blir cirka 30 stora bullar

Du behöver:

Grunddeg enligt recept ovan

TILL BEREDNING:

1 burk lemon curd

200 g riven kokos

100 g pistagekärnor

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Jäs degen i 40 minuter.

2. Kavla ut och bred på citronkräm, strö kokos över.

3. Rulla samman och skär i bullbitar.

4. Pensla med ägg och strö med grovhackad pistage och pärlsocker.

5. Grädda i 225 grader i cirka 8 minuter.

Saffransbröd med gula russin och flagad mandel

Blir cirka 30 stora bullar

Gör så här:

Grunddeg enligt recept här intill

TILL BEREDNING:

200 g gula russin

200 g flagad mandel

1/2 dl råsocker, brunt

2 msk kardemumma

50 g smör

1 uppvispat ägg till pensling

Pärlsocker

Gör så här:

1. Jäs degen i 40 minuter.

2. Kavla ut degen på mjölat bakbord, bred på smör och strö, russin, mandel, råsocker samt kardemumma över.

3. Rulla samman och skär längden i bullar eller till längder och klipp upp dem med en sax så de blir vackert flikiga.

4. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.

5. Grädda bullar i 225 grader i cirka 8 minuter eller längder i 200 grader i cirka 18 minuter.

Kärlekskakor

Blir cirka 20 rejäla kakor

Du behöver:

200 g hasselnötskärnor

Skalet av 1 apelsin, rivet

1/2 gram saffran

100 gram rumstempererat smör eller vegetabiliskt margarin

1 1/4 dl socker

1 dl flytande honung eller vit baksirap

1 ägg

5 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

1 msk vanillinsocker

Gör så här:

1. Blanda samman till en deg och forma till 2 långa rullar.

2. Placera rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem.

3. Grädda i ugnen 175 grader i cirka 12 minuter.

4. Snitta kakorna och ställ dem på högkant.

5. Grädda ytterligare 5 minuter.

Kokostopp med saffran och nötter

Blir cirka 10 stora toppar

Du behöver:

50 g smör eller vegetabiliskt margarin

0,5 g saffran

2 ägg

1 1/2 dl socker

200 g riven kokos

50 g hasselnötter

Gör så här:

1. Smält smöret, tillsätt saffran.

2. Slå det över kokosen och låt svälla i 10 minuter.

3. Grovhacka nötterna och tillsätt dem.

4. Vispa socker och ägg och tillsätt.

5. Forma toppar.

6. Grädda i cirka 15 minuter i 175 grader.

7. Låt svalna på plåten.