Krögare spolar KRAV-en

MAT & DRYCK

Björn Stenbeck: Reglerna är inte alls miljövänliga

Det kokar i Mat-Sverige.

Bönder och krögare kräver bojkott av Krav-märket.

– Det har inget värde, säger restaurangägaren Björn Stenbeck, 57.

För sex år sedan förverkligade han sin dröm och öppnade Salt & Brygga i Malmö.

En restaurang där allt var miljövänligt.

– Råvarorna, källsorteringen, möblerna. Vi är ekologiska rätt igenom, säger han.

Att restaurangen skulle vara Krav-märkt var självklart i början.

Eko-tomater nobbas

Men när han ville köpa ekologiska tomater i Köpenhamn blev det nobben. De danska grönsakerna var inte godkända av Krav.

Att köpa Stockholmstomater, över 60 lastbilsmil bort, var däremot okej.

– Det är absurt, inte det minsta miljövänligt, säger Björn Stenbeck.

Han är även upprörd över att många restauranger som har märket inte alls är särskilt miljövänliga.

En lunchrestaurang behöver bara erbjuda en Krav-märkt rätt i veckan för att få märket.

”Lurar kunderna”

– Resten av tiden kan de servera hur mycket utrotningshotad torsk och scampi de vill, säger Björn Stenbeck.

Krav-märket lurar kunderna, menar han.

–?Det blir ett reklamknep för de stora kedjorna.

För ett år sedan fick han nog. Tillsammans med en annan Malmökrögare lämnade han Krav.

Fick bara besvär

Tor Norrman driver ett ekologiskt mejeri tillsammans med två andra bönder i Skärvången i norra Jämtland. Även han har lämnat Krav.

– Vi betalade 90?000 kronor om året och allt vi fick var en massa besvär.

Men Lena Söderberg, vd på Krav, tillbakavisar kritiken.

– Lite krångel måste det vara, det är enda sättet att veta att varorna är okej.

Att det räcker att servera en Krav-rätt i veckan tycker hon är rimligt.

”Inget elitmärke”

– Vi vill inte att det ska vara ett elitmärke för några få restauranger. Att servera ekologisk mat rätt igenom är svårt i dag.

Är det inte att vilseleda konsumenterna?

– Inte alls. Restaurangerna är skyldiga att skriva på menyn vilka rätter som är märkta.

Krav-regler på krogen:

Staffan Lindberg