Matiga muffins med kantarell och tomat

Foto: Frida Wismar
Mumsiga muffins med mozzarella, kantarell och tomat.
MAT & DRYCK

Muffins är så gott, inte minst när de är lite matigare. Dessa passar perfekt till eftermiddagsfikat, eller varför inte som mellanmål eller till picknicken?

Matiga muffins med kantareller och soltorkade tomater

12–16 stycken

Muffins:

5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 ägg

2 ½ dl mjölk

1 dl olivolja

Flingsalt

Fyllning:

2 schalottenlökar

160 g soltorkade tomater

200 g kantareller

1 ask rucolasallad eller bladspenat, cirka 70 g

1 buffelmozzarella

25 g smör till stekning

Salt

Peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar eller ställ dubbla formar på en plåt.

  2. Börja med fyllningen. Hacka löken och tärna tomaterna.

  3. Stek kantarellerna i smör, lägg i löken efter en stund och fortsätt steka. Tillsätt tomat och sallad och stek i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.

  4. Skär buffelmozzarellan i bitar.

  5. Blanda alla torra ingredienser till muffinsen i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och tillsätt mjölk och olivolja. Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör till en jämn smet. Tillsätt kantarellfräset och blanda ihop.

  6. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet och tryck i en bit mozzarella i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna något innan servering.

Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström, ”Från fika till fest”, Bonnier Fakta.