Filip, 16, om energidrycker: ”Hade kunnat dö”

När Filip Säll, 16, var på innebandymatch och drack några energidrycker med kompisarna började han plötsligt må dåligt. Hjärtat började rusa och efter ett tag blev det svårt att andas. Men det var först när en ambulans som körde honom till akuten kom som han förstod allvaret, skriver Hela Hälsingland.

– De förklarade att hjärtat hade kunnat slå fel och då hade jag kunnat dö, säger Filip till Aftonbladet.

I december hade 16-åriga Filip Säll från Kilafors ett virus i lungan. Därför tog han medicin, som bland annat innehöll morfin.

Men det var inget Filip reflekterade över när han den 10 december var på en innebandymatch med några kompisar. På läktaren drack han tre energidrycker tätt inpå varandra – något som Filip och hans vänner ofta gör.

Under matchen mådde han bra, men strax efteråt började han må illa. Och det blev bara värre och värre.

– Till slut var jag tvungen att gå in på toan och spy. Sedan toksvettades jag också.

Filip försökte äta en smörgås och gå ut för att få lite frisk luft. Men trots att inget hjälpte kunde han inte tänka sig att det var någon fara.

– Jag tänkte bara att det skulle gå över. Och att det säkert är lugnt om jag åker hem och vilar.

”Då kom chocken”

Men efter några timmar, när han kommit hem till en kompis i Söderhamn, rusade hjärtat mer och det började bli svårt att andas. Då ringde han sin mamma Jessica Edlund. Hon ringde i sin tur till Vårdguiden som rekommenderade dem att genast ringa 112. Och med en ambulans på väg började det gå upp för Filip att det nog var allvarligt.

– Då förstod jag hur farligt det var och det var då chocken kom.

Väl på akuten fick han urindrivande medel för att få energidrycken ur systemet och fick ligga under övervakning från sjukhuspersonalen, tills det kritiska läget hade stabiliserats. Han fick också lära sig om energidryckens baksidor.

– De förklarade att hjärtat hade kunnat slå fel och då hade jag kunnat dö, säger han och fortsätter:

– Man måste vara med om en sådan här upplevelse för att förstå hur farligt det är.

På akuten blev han kvar i fem timmar innan han fick åka hem. Och sedan dess har energidryckerna stått orörda.

– Nu har jag inte druckit någonting och alla mina kompisar har också slutat dricka det, säger Filip.

”Vill varna alla”

Nu har läkarna slagit fast att huvudorsaken till hjärtklappningen var energidrycker, men effekten kan också ha förvärrats av den medicin Filip tog.

Efter den dramatiska upplevelsen har han ett tydligt budskap:

– Jag kan inte tvinga andra att sluta, jag kan bara ge råd. Jag vill varna alla om hur farligt det är, nu när jag kan berätta om min upplevelse.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN