Skördefester att besöka i höst

Skördefest 2021 – lista på fester runt om i landet

Av: 

Fanny Haeffner

Elisa Amorelli

Hantverk

Vill du smaka, dofta och se det bästa av Sveriges skörd 2021?
Här är 11 skördefester som tar fram det bästa av Sveriges rika utbud av mat och hantverk.

Besök en eller flera och bli inspirerad!

Att besöka en skördefest är ett utmärkt sätt att stötta många mindre producenter och visa uppskattning för det närproducerade.

Här har vi listat 11 skördefester att besöka runt om i landet 2021.

  • ÖLANDS SKÖRDEFEST Öland, 29 september– 3 oktober

Ölands Skördefest ställdes in förra året liksom de allra flesta publika arrangemang. Men i år kör man igen, och årets upplaga blir den 24:e i ordningen.

Förutom möjlighet att smaka på allt som ön har att bjuda pågår mängder av aktiviteter, kulturarrangemang och utställningar runt om på ön.

 

Högbo Brukshotell bjuder den 2 september in till en riktig festmåltid. Sitt och njut av en spännande middag i växthuset med både buffé och individuella rätter.

Allt som står på menyn har producerats inom 500 meter från växthuset från deras egna sortiment Made in Högbo.

 

Högbo brukshotell.

På skördefesten i Jämtland Härjedalen träffar du bonden och lokala mathantverkare. Här handlar du jämtländska råvaror och hantverk i trevliga gårdsbutiker.

Du kan även smaka den lokala maten, uppleva nya och spännande möten, prova på gårdsnära aktiviteter och ta del av matens ursprung och livet på landet.

Skördefest på Öland

När sommarkvällarna blir mörkare myser på Wij trädgårdar till det med grillkväll vid Trädgårdens Hus.

På grillen finns fler nyskördade grönsaker med grillade smaker och former. Vid mikrofonen återfinner underhåller antingen Lola eller Jenny Christoffersson.

 

En matspaning med klass! Den 3–5 september är en helg då du kan åka runt i Dalarna och njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader.

Mathantverkare, gårdsbutiker, restauranger och mataktörer i kommunerna Avesta, Hedemora och Säter bjuder in till njutning av traktens läckerheter. Ett stort antal lokala producenter bjuder in till öppet hus. Evenemanget pågår i dagarna tre.

Wij Trädgårdar

Under skördefesten på Åland öppnar lantbrukare, fiskare, djuruppfödare och hantverkare sina grindar för allmänheten under tre dagar i September.

Prova-på-aktiviteter, gårdshandel och workshops avslutas med stor marknad där producenter möter konsumenter.

Varje år arrangeras Skördefest Kristianstad i Tivoliparken, en marknad där mat och smakkreativiteten flödar.

Mellan klockan 11- 17 den 26 september kan du strosa på marknaden och upptäcka producenter och det fantastiska jobb de gör med sina grödor och produkter.

Hvilans skördefest

PÅ Hjos skördefest får du ta del av odlingstips, matkultur, säsongsbetonat och närproducerat. De bjuder dessutom på torghandel, föreläsningar, matupplevelser, tävlingar, växtmarknad och inspiration.

2021 slår arrangörerna av festen ett extra slag för bina, humlorna och alla pollinerare– lvsviktiga för många ekosystem och vår biomångfald. Det planeras workshops, föreläsningar och mycket annat på temat.

 

När skörden är bärgad blir det fest på godset! Möt och handla av lokala matproducenter och hantverkare och hälsa på gårdens djur.

Godset är vackert dekorerat och det blir aktiviteter och upplevelser för hela familjen.

Liz Mattson på skördefestivalen

17 kilometer utanför Visby sammansluts konsumenter och producenter för att tillsammans uppleva det kulinariska som Gotland har att erbjuda. Se, smaka och upplev tillsammans med gotlänningar som njuter av sensommarvärmen.

Gotlands Skördefestival ställs in 2021 men återkommer 2022.

 

En skördefestival i pirrig halländsk Nashville-stämning med mat, musik, kreativitet och sköna möten. matproducenter som huserar i länet med omnejd.

 Som besökare kan du handla, smaka på och njuta av lokala råvaror från producenter med passion i blick, uppleva musik från artister och möta designers från västkusten som säljer sina kreationer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Gotlands skördefestival
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Hantverk

LÄS VIDARE

Sveriges populäraste ställplatser för husbilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Hantverk