Sanningen om fettet

avKarin Ahlborg

Nyttigt i reklamen - men kemikalierna talar man tyst om

Jag önskar verkligen att vi inte vore så dumma.

Det är ju inte alla idéer om vad vi borde äta som är helt sluga.

Det är rätt hemskt att det har blivit så märkvärdigt att äta vettigt och gott.

Och råden som sköljer över oss är inte alltid de bästa.

Om vi tittar in på Unilevers – de som säljer bland annat Milda och Becel – hemsida så berättar de ett antal ”sanningar” om fett.

”Margarin baseras på vegetabiliskt fett – som raps, samt vatten, mjölk och salt – inget konstigt med det.”

Och som av en händelse glömmer Unilever att nämna de andra sakerna som ingår i margarintillverkning, exempelvis natronlut, fosforsyra, blekmedel, aceton, hexan, natriumetylat och nickelspån. Inget konstigt med det?

Sedan bluddrar man lite grand om det goda omättade fettet fast forskare världen över börjar bli rörande överens om att det mättade fettet, som finns i mjölk, smör och ost, inte har det minsta med hjärtsjukdomar att göra.

Och för säkerhets skull tar Unilever en vända med transfetter som inte längre finns i margarin men framhåller att det finns i mjölk, smör och ost fast inte en enda studie i hela världen har påstått att de naturliga transfetterna skulle vara skadliga.

Rent nonsens alltihop men förklätt till objektiva sanningar.

En gång i tiden ville KF kränga nymodigheterna importerad sallad, tomater och gurka under vinterhalvåret.

Svårast att övertala att gå över till grönfodret var män i Norrland som inte fattade vad fel det kunde vara att äta kålrötter, palsternacka, rödbetor, morötter, potatis och kål.

Dit skickades KF:s personal med uppdrag att övertyga de motsträviga norrlänningarna.

Och hej! vad bra det gick.

Nästan i ett slag gick gubbsen från att äta rotfrukterna de alltid ätit till att äta – inga grönsaker alls.

Än i dag äter norrländska män sämst av alla i hela Sverige om vi pratar i termer av grönsaker och frukt.

Så kan det också gå med kostråd.

Jag undrar vad domen över Unilever blir så småningom?