Det är samma kött – men olika priser

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur dumma är vi egentligen?

Så pass att vi faktiskt förtjänar att bli lurade?

Det tar uppenbarligen aldrig slut på dumheterna som matföretag hittar på av ingen annan anledning än att vi ska luras på våra pengar.

Häromdagen ramlade jag in i en demonstration av kött i en butik. Det stektes smakbitar av ”gourmetmörad” ”fläskytterfilé” och ”oxytterfilé” från Nybergs deli.

Vad i allsindar är ”fläskytterfilé”?

Det, mina vänner, kan jag upplysa om. Det är en helt vanlig benfri kotlettrad.

Och ”oxytterfilé” är ryggbiffrad, hård som en skosula i allt för många fall.

Men ”gourmetmörningen”, då? Det är bara ett snillrikare ord än att säga att man sprutat in 10 procent saltlake i köttet, tillsatt lite antioxidationsmedel och stabiliseringsmedel för att hålla kvar vattnet.

Så, vad kostar då denna vattentyngda kotlettrad? 99 spänn kilot. Hyfsat pris.

Om det hade varit filé. Men kotlettraden som fortfarande heter kotlettrad i köttdisken och innehåller 100 procent kött kostar 89 kronor kilot.

Biffraden, som ”gourmetmörats”, kostar 229 kronor kilot, exakt lika mycket som den hängmörade biff-raden utan vatten fem meter längre bort.

Jag blir rent fantastiskt sur på tilltaget.

Jag blir sur på Nybergs deli som mycket väl är medvetna om att de lurar konsumenter att tro att de köper en helt annan styckningsdetalj än vad de får.

Och jag blir sur på handeln som så gärna släpper in charlatanerna i sitt sortiment.

Jag skulle kunna sparka hela branschen i rumpan som inte tar sina egna odågor i örat.

Och som slutkläm har jag lust att vrida om nosen på någon på Livsmedelsverket som inte stoppar sattyget, med hänvisning till redlighetsprincipen som betyder just att företag inte får lura konsumenter.

Publicerad: