Ägg är okej – om du bor i Sverige

MAT & DRYCK

Karin Ahlborg: Det låter helknäppt

I Sverige är det inte farligt att äta råa ägg.

I EU, som vi tillhör, är det farligt.

Det låter helt knäppt.

Att råden blir helt olika om det är EU:s livsmedelsmyndighet eller vårt svenska livsmedelsverk som uttalar sig är begripligt.

I Sverige har vi kanske inte förstått att vi är lyckligt lottade som utan att tänka oss för kan lägga en rå äggula på råbiffen och smaka på sockerkakssmeten.

Vi har nämligen ingen salmonella bland hönsen här.

Skyddet påbörjades redan på 1950-talet när hönsen fick flytta inomhus – just för att skydda dem från smittor från vilda fåglar.

Och skulle det ändå slippa in någon liten salmonellabakterie så avlivas både hönan som drabbats och alla hennes kompisar i ett huj.

Ute i Europa är det inte lika trivsamt när det kommer till äggen eller kycklingen.

Där är salmonella vanligt, både i ägg och i fågelkött.

Att rekommendera folk att inte äta råa ägg är varken nytt eller kontroversiellt, för i de flesta europeiska länder kan ingen myndighet med gott samvete säga att det är helt ofarligt.

Så frågan är om inte råden som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa delar ut egentligen är ett litet plåster så att man åtminstone gjort något för att lindra oron för fågelinfluensan.

Plåster kan ju kännas bra att få. Det vet alla som satt ett plåster på ett skrubbsår på ett barnknä.

Men botar gör det då inte. I sak finns det nämligen inget nytt när det gäller fågelinfluensan. Därom är både Efsa och Livsmedelsverket rörande överens – det finns inte något som tyder på att fågelinfluensan skulle smitta via maten.

Så egentligen har ingenting hänt mer än att Efsa håller fast vid tidigare rekommendationer från Världshälsoorganisationen om att inte äta råa ägg och att tillaga fågelkött ordentligt.

Livsmedelsverket håller fast vid att vi i Sverige visst kan äta råa ägg och att vi ska fortsätta att se till att kycklingen är helt genomstekt.

Och så får det bli tills något har hänt.

Karin Ahlborg