”Den är helt magisk”

avMadeleine Brohlin

MAT & DRYCK

Kladdkakeracet 2016 ska utses – se receptet på fjolårets vinnare

1 av 2 | Foto: Här är fjolårets vinnare; kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

I fjol vann Zack Aujalay med sin kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

– Den är helt magisk, säger Gry Andersson Nordström, projektledare för Kladdkakeracet.

I samband med Bak- och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan arrangera Arla tävlingen Kladdkakeracet där barn mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka.

I fjol var det Zack Aujalay från Enskede som stod som slutsegrare med med sin kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

Motiveringen var;  ”Less is more! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen.”

– Jag fick smaka hans kladdkaka i samband med en inspelning som vi gjorde. Kladdkakan är helt magisk. Den var jättegod. Jag förstår varför den vann, berättar Gry Andersson Nordström, projektledare för Kladdkakeracet.

Fick 200 ansökningar

Nu är det snart dags för årets upplaga av tävlingen, som avgörs den 8 oktober. Just nu pågår ansökningsperioden.

– Sista ansökningsdagen är den 28 augusti. Det trillar in ansökningar hela tiden. Förra året fick vi in omkring 200 ansökningar, så det är superkul. Jag hoppas på samma respons i år, säger Gry Andersson Nordström.

20 av bidragen går vidare till semifinal och sex av dem går vidare till finalen och får baka framför en jury på festivalen.

– Vinnaren får en pokal, en bok som handlar om att baka med choklad. Dessutom får vinnaren en heldag tillsammans med den välkända konditorn Magnus Johansson. Det är det som är det häftiga – att få baka tillsammans med honom och få lära sig av honom. Sedan är det förstås äran att få vinna.

Varför tror du att det här är så populärt?

– Vi märker att kladdkaka är ett av de mest populära sökningarna. Det finns ett stort intresse för kladdkakan och barnen tycker om att baka tillsammans med sin familj. Här finns det ett forum att dela med sig av sina recept.

– Det är häftigt att se vad de lyckas göra. Det är goda kakor och avancerade recept för att vara barn mellan 10 och 14 år.

Zack Aujalay recept på kladdkaka med brynt smör och flingsalt

10 bitar

125 g smör

3 dl strösocker

1 ½ tsk vaniljsocker

4 msk kakao

½ tsk flingsalt

1 ½ dl vetemjöl

2 ägg

Hallongrädde:

3 dl vispgrädde

225 g hallon

1 dl florsocker

ev hallon som topping

Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn smöret, låt svalna något.

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna.

Vispa grädden löst. Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Sila bort kärnorna. Vänd försiktigt ner hallonpurén i grädden.

Servera med hallongrädden och eventuellt mer hallon.

Recept av: Zack Aujalay

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept