Pepparkaksdeg – recept för perfekta pepparkakor

Bästa receptet på egen lättarbetad pepparkaksdeg

Foto: Thinkstock
Recept på bästa pepparkaksdegen.
MAT & DRYCK

Varje år är det likadant. Jakten på det bästa receptet för pepparkaksdeg, vilket var det nu igen? Här är receptet som fungerar år efter år. Degen blir helt perfekt i smak och konsistens och är lätt att kavla ut.

Baka pepparkakor är bland de roligaste jultraditionerna som finns. Här får vi gå loss med kreativiteten. Vem har sagt att pepparkakor bara är hjärtan och stjärnor. Nu finns former för alla smaker. Allt från dinosaurier till bokstäver och prydliga former till bordsplaceringen.

Men ska det bakas pepparkakor behövs en riktigt bra deg. Ingen orkar med en deg som är för hård eller spricker när den kavlas. Här är ett riktigt bra recept på en kryddigt god, smidig och lättarbetad deg till årets julbak. Har du ont om tid bakar du snabbaste pepparkakorna.

Pepparkaksdeg

10 minuter samt vila över natten

Ingredienser

  • 200 gram smör

  • 1.5 dl sirap

  • 3 dl socker

  • 1.5 dl grädde

  • 1 msk kanel

  • 1 msk ingefära

  • 1 msk bikarbonat

  • 0,5 msk malda nejlikor

  • 12 dl mjöl

Foto: Thinkstock
Blanda ner lite mjöl i taget.

Gör så här:

  1. Smält smöret och rör ner socker och sirap. Häll upp i en bunke och låt svalna lite.

  2. Blanda kryddor och grädde. Rör ut bikarbonaten med lite mjöl häll ner i grädden. Tillsätt resten av mjölet men spara 2 deciliter till utbakningen.

  3. Låt degen vila i kylen över natten. Den håller sig i minst 10 dagar i kylen.

  4. Arbeta degen och tilsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut degen lagaom tunn och tryck ut figurer. Lägg över på bakplåtpappersklädd plåt och grädda i 200 grader i cirka 5 minuter. Passa noga så de inte bränns. Tunna pepparkakor är känsligare än tjocka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Bakning