Svenska klassikern – med smak av persilja

Foto: Ungsbakad falukorv med potatis.
MAT & DRYCK

Mat som lagas i en form i ugnen är enkelt och smidigt.

Här tipsar vi om ett klassiskt vardagsrecept; ugnsbakad falukorv med potatis.

Ugnsbakad falukorv är en riktig klassiker i de svenska köken.

I det här receptet från februari-numret av Aftonbladet Mat & Vin bakar du potatisen en stund i ugnen tillsammans med persillade.

När potatiserna varit inne i ugnen i 10-15 minuter får de samsas med falukorven.

Här hittar du receptet och hur du lyckas med rätten.

✓ Ugnsbakad falukorv

Tips: Har du ingen persillade hemma kan du göra en egen kryddblandning att gratinera potatisarna med.

Hacka ihop ett par matskedar färsk persilja och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk riven parmesan, 2 krm salt och 1–2 msk olivolja.

Det här behöver du:

6–7 portioner

16 medelstora potatisar

Olivolja

1 ½ tsk persillade (kryddblandning)

Salt

2–3 msk ströbröd

800 g falukorv

50 g stark ost, gärna Cheddar, i skivor

Ketchup

Eventuellt senap

2 tomater

1 gul lök

Gör så här:

Skala potatisarna. Skär flera djupa snitt – utan att skära ­igenom – i varje potatis. Bottna en ugnsfast form med olivolja och lägg i potatisarna. Blanda runt så att potatisarna blir glansiga runt om, lägg dem sedan med skårorna uppåt. Strö över persillade (finns i affärens kryddhylla) och salt.

Ställ in formen i ugnen på 225 grader. Grädda 10–15 minuter medan du gör i ordning falukorven och grönsakerna.

Skär djupa snitt, men inte helt igenom, i falukorven.

Lägg en ostskiva i varje skåra och krydda med ketchup och senap om så önskas. Skär ett kryss i tomaterna, skala löken och skär ett kryss i den också. Ta ut formen ur ugnen. Lägg  i falukorven, tomat och lök. Pensla potatisarna med lite olivolja och strö över lite ströbröd.

Ställ in formen igen och grädda i ytterligare 30 minuter.

Recept: Johan Gunnarsson

Aftonbladet Mat & Vin

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept