Undersökning: så firar svenskarna alla hjärtans dag

Män köper present till sin partner, medan kvinnorna bjuder på middag hemma.

Kvinnor är mer givmilda mot andra än sin partner, medan män gärna bjuder på restaurang.

Så här väljer de flesta svenskar att fira årets kärlekshögtid.

Den fjortonde februari firar vi kärleken – det är sen gammalt.

Närmare varannan svensk planerar att fira alla hjärtans dag i år, enligt en undersökning från Svensk Handel. Siffran är dock något lägre än förra året – 46 procent, mot 48 procent 2017.

Hur firar vi då?

Det allra vanligaste är att man köper en present till sin partner. Här är män något givmildare än den kvinnliga delen av befolkningen.

55 procent av männen planerar att köpa en present till sin partner, medan bara 47 procent av kvinnorna gör det.

Fler köper present till annan än partnern

Något som blivit vanligare är att planera att ge bort en present till någon annan än sin partner – 18 procent planerar att fira på det sättet.

Här är det dock fler kvinnor än män som har spenderbyxor på sig. Hela 26 procent av kvinnorna planerar att ge bort en gåva till någon annan, medan bara 9 procent av männen gör det.

Huruvida det rör sig om en hemlig älskare, nära vän, släkting eller kollega, förtäljer inte undersökningen.

Middag hemma vanligast

Förutom att köpa en present är det vanligt att man firar med en god middag. De allra flesta uppger att de planerar att laga en extra fin middag hemma, hela 40 procent, medan bara 22 procent planerar att gå ut på restaurang.

Här skiljer sig könen återigen åt. Betydligt fler kvinnor än män planerar att laga mat, medan fler män än kvinnor tänker sig en middag ute.

Geléhjärtan på väg ut

Förr var geléhjärtan den solklara alla hjärtans dag- signalen på skolor, forskolor och arbetsplatser. Men de hjärtformade plastaskarna kan snart vara ett minne blott.

Förra året köpte var 42:a svensk en ask geléhjärtan under alla hjärtans-veckan, vilket kan jämföras med var 29:e invånare bara ett år tidigare.

Kanske har det röda gelatingodiset ersatts av chokladhjärtan. Förra året gick pralinförsäljningen upp med 80 procent jämfört med en genomsnittlig vecka. Det motsvarar en sexprocentig ökning från året innan.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN