Undvik sockerfällan!

Foto: Att snaska eller inte snaska... Varför inte unna sig något gott OCH nyttigt?!
MAT & DRYCK

Svalkande, söta drycker på stranden, mysiga picknickstunder med baguetter och grillfester med exotiska fördrinkar.

På sommaren är det lätt att lockas av frestelser och bryta sina kostvanor. Vi guidar dig till smarta val för en lite mer hälsosam sommar.

Foto: Texten kommer från Sofis mode.

De allra flesta är medvetna om att det är bra att vara lite försiktig med socker. För mycket av det söta kan ge allt från överviktsproblem till diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Godis, läsk, bullar och annat sött bör ätas med måtta, men det finns också mycket annat socker i vår vardag som vi kanske inte tänker på.

En sockerfälla är alla färgglada drinkar som serveras under sommarens grillfester och partyn. Innan vi slurpar i oss för många är det bra att tänka till. Dels för alkoholens skull, så klart, dels för att drinkarna många gånger är fullproppade med socker. Det menar Emma Lindblom, legitimerad dietist och idrottsnutritionist:

– Här har vi en av de absolut största sockerfällorna. Särskilt bål med mycket sockerdricka i, eller drinkar som Strawberry Daiquiri och Margarita som innehåller rom, Cointreau eller annat sött. För att inte tala om alkoläsker och cider, säger hon.

Om du ska välja mellan olika alkoholhaltiga drycker tycker Emma Lindblom att vin är att föredra, eftersom det innehåller mindre socker, även om det också innehåller en hel del kalorier. Ofta dricker man mindre vin än fruktiga, lättdruckna drinkar och öl, menar Emma Lindblom.

Foto: Emma Lindblom.

Semestertider innebär ju också att det finns mer tid att hänga med vänner och familj dagtid. Många fikastunder blir det – kaffebröd, saft och kakfat åker fram på bordet av ren vana. Emma Lindblom tipsar om att försöka bryta den vanan genom att hitta på något annat i stället. Ta en promenad tillsammans, spela tennis, eller gör någon annan aktivitet så försvinner fokus från det söta.

– Eller så fikar du, men plockar i stället fram ett fat med jordgubbar och melon, med turkisk yoghurt och nötter till. Och i stället för att hälla i dig läsk eller saft kan du mixa vattenmelon med mynta och is och hälla på lite av din favoritjuice.

Juice kan du gärna dricka, tycker Emma Lindblom, men med måtta. Det innehåller frukt, men i koncentrerade mängder, vilket gör att det blir onödigt sött. Egentligen är det bättre att äta ett par frukter i stället. Då får du i dig den mängd C-vitamin du behöver och dessutom fruktkött med välbehövliga fibrer, som ofta silas bort när man framställer juice.

Du kan också köpa en egen juicepress och göra dina egna juicer, och blanda i grönsaker som selleri och morötter tillsammans med frukterna. Det blir inte lika sött, men smakar jättegott.

Att göra en egen picknick att ta med till stranden är också en av sommarens höjd­punkter. I stället för att göra pastasallad föreslår Emma Lindblom att du provar en sallad baserad på råris, bulgur, mathavre, eller andra produkter med långsamma kolhydrater, som inte påverkar blodsockret lika mycket. Blanda

i grön­saker och annat efter smak.

– Baguetter är också praktisk picknickmat, men då är det bättre att köpa fullkornsalternativ. Läs på förpackningen så att det inte är massor av tillsatt socker i, det är det ofta i bröd. Eller om du handlar på bageriet – hör med expediten om sockermängden.

Fördriver du hellre lediga dagar på kaféer än på en filt på gräset? Även då kan du göra smarta val. I stället för att äta en stor biskvi kan du välja en mindre variant, eller varför inte dela en bit morotskaka med din väninna?

– Eller så hoppar du över bakverk och nöjer dig med en kaffe latte och en bit mörk choklad som ofta inte innehåller så mycket socker. 

FYRA KNEP FÖR MINSKAT SÖTSUG

Ät regelbundet!

Många tar till sötsaker i ren desperation när de har slarvat med måltiderna under dagen och kroppen är tom på energi. Blodsockret har gått ner och kroppen skriker efter snabb energi. I sådana stunder är det lätt att rafsa åt sig en stor påse smågodis i affären när man handlar och äta upp den på vägen hem innan man har hunnit laga mat. Om du äter regelbundet under dagen slipper du det där enorma suget.

Få in hela kostcirkeln!

En hel del människor mixtrar med kosten och väljer att minimera vissa födoämnen, särskilt kolhydrater, eftersom kolhydrater har fått dåligt rykte på senare år. Det ska du inte göra, för kroppen behöver alla födoämnen. Äter du bara en sallad till lunch, utan bulgur eller andra slags kolhydrater, kommer kroppen att vilja kompensera för det senare. Du kommer att känna ett sug efter socker, och kanske köper du en kexchoklad på väg hem från jobbet. Du behöver dina kolhydrater – men det är bra att välja långsamma sådana, som bulgur, råris och quinoa.

Foto: Ät mer om du tränar!

Fyll på mer om du tränar!

De som tränar mycket och har en aktiv livsstil behöver fylla på med lite extra mat. Men många glömmer det eller struntar i det. Resultatet blir ett onödigt godisätande. När du är tom på energi blir du nämligen extremt sötsugen för att du snabbt ska få upp energin i kroppen.

Ta en paus!

Är du väldigt sötsugen, konstant? Bestäm då en tidsbegränsad period, en till två veckor, då du inte äter godis, kakor och andra sötsaker. Sätt dock inte upp för höga mål, som att ta paus i sju veckor – det blir orimligt. Ta hellre en kortare period, det räcker för att vänja smaklökarna och få dem intresserade av annat än sötsaker.

7 alternativ till socker

Glass i stora lass

Visst, det är sommar och man vill inget annat än att äta glass. Det kan du också göra – om du mixar frysta bär med yoghurt. Då får du en egen svalkande hälsobomb som du kan äta med gott samvete varje dag.

Hälsobollar

Gör dina egna efterrättsbollar genom att blanda en stor del dadlar eller annan torkad frukt med frön, nötter och mörk choklad. Mixa med en stavmixer och forma smeten till bollar.

Nästan som godis

Godissugen? Testa att göra ett eget nyttigt snack genom att blanda dina favoritnötter och fröer med små bitar av mörk choklad och torkad frukt i en skål.

Powermüsli

Sötade flingor och müsli är vanliga sockerfällor. Undvik detta genom att göra din egen müsli. Blanda havregryn med solrosfrön, mandlar, linfrön och aprikoser, lägg allt på en plåt, krydda med kanel och ringla över honung. Ställ in i ugnen på 175 grader tills müslin har fått lite färg. Servera med yoghurt, färsk frukt och bär.

Foto: Sommarlyx!

Finfika

I stället för bullar plockar du fram ett fat med jordgubbar och honungsmelon, vattenmelon, ananas, lite turkisk yoghurt och nötter till. Toppa med mynta. Vackrare fikastund får man nog leta efter!

Somriga törstsläckare

Skippa söta drycker! Mixa vattenmelon med mynta och is och häll på lite av din favoritjuice. Eller släng i några skivor lime, citron eller gurka i en kanna med isvatten.

Redo för picknick

Gör en egen sallad att ta med på picknicken baserad på råris, bulgur, mathavre, quinoa, kamutvete, bovete eller andra långsamma kolhydrater.

Blanda i sommarens grönsaker och toppa med godsaker som bönor, frön, fetaost, mozzarella, parmesanost, kyckling, räkor och ägg. Ringla över en dressing gjord på olivolja och balsamvinäger.

Minna Tunberger

ARTIKELN HANDLAR OM