Citronmarängpaj. Recept av Mattias Kr.istiansson
Citronmarängpaj. Recept av Mattias Kr.istiansson

Vegansk citronmarängpaj

4,3 (3 röster)

Matsmarta onsdag

”Vackrare tartelett får man leta efter. Jag minns första gången jag åt en citronmarängpaj. Det var på ett café i Malmös saluhall som då låg vid Stortorget och jag blev helt golvad. Jag var inte alls beredd på en perfekt avvägd balans mellan sötma och syrlighet och hur en bränd maräng kunde vara dörren in till himmelriket. Här görs marängen på kikärtsspad och ingen kommer att märka någon skillnad.”

Recept från Mattias Kristianssons bok ”Baka veganskt” (Semic).

Den söta pajdegen är en perfekt grund till alla möjliga pajer och tarteletter. Glöm inte att låta den vila i kylskåpet innan du börjar kavla ut den, på så sätt slappnar den av och kommer inte dra ihop sig lika mycket när du sen gräddar pajskalet.

  • Tarteletter

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g mjölkfritt margarin, tärnat
  • 2 msk vatten
  • Lemon curd

  • 6 citroner, rivet skal från alla och saften från två tredjedelar
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk agar agar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl mjölk, till exempel soja- eller mandelmjölk
  • Bränd maräng

  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl kikärtsspad

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Baka veganskt

Kristiansson, Mattias

Baka veganskt

219,00 kr

Läs mer

Till shoppen

LÄS VIDARE

Veganska vaniljhjärtan

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Veganska recept

MER OM GODARE

Vegansk kladdkaka med päron

45 min

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Veganska vaniljhjärtan

45 min

Krossad vitlökspotatis

15 min

Stekt hälleflundra med blomkålskräm

1 h

Lyxiga citronmuffins med lemoncurd toppade med hallonmaräng.

1 h 30 min

Friterad kyckling med currykräm

1 h

Salladstaco med sojamarinerad tonfisk

25 min

Lättlagade menyer för festliga middagar

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Blodpudding med krispig kål och lingon

30 min

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Spaghetti med linsbolognese

30 min

Majskolvar och elotes

30 min

Nudlar med viltskav och svamp

30 min

Bifftartar med goda tillbehör

Havrekakor med kardemumma

30 min

Matvetesallad med ägg och tonfisk

30 min

Gräddfilspannacotta med jordgubbar

20 min

Vit chokladgratinerad ananas

30 min

Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng

1 h 30 min

Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås

30 min

Ta vara på skalen av rotfrukterna och gör egna chips.

20 min

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing

1 h