Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

Pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

5 (3 röster)

Matsmarta onsdag

Pärlgryn är ett gott och roligt alternativ till couscous, bulgur eller matvete. Här ihop med gyllenstekt svamp, grönsakscrudité och rikligt med parmesanost.

Recept ur boken ”Happy food green” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart.

Så steker du svamp

Det finns två sätt att steka svamp.

  • Det första är att du börjar på låg värme och steker ganska långsamt så att vattnet släpper. Sedan låter du svampen koka i det vattnet så att smaken återvänder in i svampen. När det börjar bli torrt i pannan lägger du i en klick smör och höjer temperaturen.
  • Det andra sättet är att steka svampen väldigt, väldigt snabbt på hög värme. Båda sätten funkar, men det första ger en kraftigare smak.

Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

  • Ingredienser

  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl pärlgryn, helt korn
  • 7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
  • 300 g blandsvamp, shiitake, champinjoner, kantareller, karljohan, taggsvamp
  • 1 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • ärtskott

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

Huvudrätter

Svampar

MER OM GODARE

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Vegansk pannbiff med lök

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Matiga mackor till middag

Magisk smashburgare

1 h

Veganskt mat – direkt på grillen

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Så fixar du det vegetariska julbordet

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Dante Zias ”korvstroganoff” med strimlad ostronskivling

30 min

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Så fermenterar du grönsaker

Laga mat med räddade grönsaker

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Här odlas framtidens mat

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut