Packat för picknick – Markiz Tainton tipsar

Enkel och god mat att ta med på utflykten

Av: 

Nina Kindbro

PICKNICK OCH UTFLYKT ”Jag brukar alltid ha med frukt och bär, men ibland preppar jag små pajer i folie som jag lägger på grillen. Man kan skiva äpplen och lägga ner med kanel och så strör jag på en smuldeg. Det håller sig bra i kylväskan”, tipsar Markiz Tainton.
PICKNICK OCH UTFLYKT ”Jag brukar alltid ha med frukt och bär, men ibland preppar jag små pajer i folie som jag lägger på grillen. Man kan skiva äpplen och lägga ner med kanel och så strör jag på en smuldeg. Det håller sig bra i kylväskan”, tipsar Markiz Tainton.

Godare

Så fort vädret tillåter drar matkreatören Markiz Tainton ut på dagslånga utflykter.

– Jag packar med mat så vi kan stanna ute tills solen går ner.

Här delar hon med sig av smarta tips för enkel och god mat till sommarens alla picknick-dagar.

Markiz Tainton lagar kryddig och smakrik mat i sina program på tv-kanalen Godare. Men det hon gillar allra mest är att packa kylväskan full med godsaker och dra iväg på utflykt med familj och vänner.

– Oavsett om vi är i sommarhuset på Gotland eller huset i Spanien så är det utflykter som gäller. Alla mina morgnar börjar med att jag preppar allt som vi tar med oss för att äta. Jag tar med en liten grill som vi kan tända och gör mängder av tillbehör. Markiz menar att det inte spelar så stor roll var man är, det är själva känslan hon vill åt.

– När jag växte upp gick vi hemifrån tidigt på morgonen och begav oss inte hem förrän någon hade somnat på filten. Vi var sex syskon och min mamma packade med allt – mat, ombyten, badkläder och leksaker.

Markiz vill känna sig fri att vara ute ända tills solen går ner. Ingen ska behöva åka hem bara för att det är dags att äta.

– Jag vill verkligen maxa sommaren och ge mina egna barn samma upplevelse. Kärlek är bästa kryddan!

Markiz gillar framför allt att grilla men hon försöker också ta till vara på rester och göra något nytt av dem. Hennes mamma gjorde ofta en pastasallad när hon hade överbliven köttfärs. Salladen gjorde hon med pasta och grönsaker, stekte på köttfärsen och blandade i den.

– Till det gjorde hon en enkel dressing på crème fraiche, olivolja och citron. Typiskt enkel picknickmat som barnen gillar och som är enkel att sleva upp.

Markiz tar ofta med melon, mynta, och fetaost som hon skär upp så att alla kan plocka det de vill ha.

– Det är bra om det är varmt ute så alla får i sig vätska och salt.

Kyckling- eller halloumispett är också enkelt att ta med. Markiz låter först kycklingspetten marinera innan hon lagar till dem i ugnen.

– På utflykten grillar jag bara på dem lite så de blir varma och får grillsmak, det går till och med fortare än att grilla korv.

  • Blir det dessert också?

– Jag brukar alltid ha med frukt och bär, men ibland preppar jag små pajer i folie som jag lägger på grillen. Man kan skiva äpplen och lägga ner med kanel och så strör jag på en smuldeg. Det håller sig bra i kylväskan.

Folieknytena lägger Markiz sist på grillen så de är färdiga lagom tills maten är uppäten. Folien gör att pajerna bakas som i en ugn.

– Ofta finns det en glasskiosk i närheten och då köper jag någon enkel glass och lägger på, det gör inget om det är lite olika smaker, det blir alltid supergott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Starta nya rutiner i höst med HelloFresh matkassar – just nu till kampanjpris.

HelloFresh SE

Till shoppen
”Jag vill verkligen maxa sommaren och ge mina egna barn samma upplevelse”, säger Markiz Tainton och gör en somrig spenatsallad med labnehost och nektariner.

Fyra smarta sommarhacks

  1. Jordgubbar håller sig fräscha mycket längre om de inte ligger på eller mot varandra. Lägg dem på en tallrik eller bricka och ställ in i mitten av kylen. Ta ut dem en timme innan de ska ätas, annars smakar de ingenting.
  2. Frys in melon som iskuber, då späs inte drycken ut och blir vattnig när isen smälter.
  3. Trä ett spett rakt igenom nederdelen på sparrisen så de hänger som en gardin. Då blir de mycket enklare att grilla och vända.
  4. Använd kycklinglårfilé till grillspetten. Vik ut dem och dela i två och trä upp dem så de blir ”vågiga”, då sitter de kvar och snurrar inte runt när du vänder dem på grillen. De blir också lika stora och då är det enklare att få allt genomstekt samtidigt.
Dukat för sommarfest!
Publisert:

LÄS VIDARE

Somrig spenatsallad med labnehost och nektariner

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Markiz Tainton – matkreatör

Picknickmat

Kockar

MER OM GODARE

Läs chatten om helgens godaste grillmat med Markiz Tainton

Välkommen till tv-kanalen Godare

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Läckra sommarmaten: Grillat, plockmat och desserter

Goda sommarmaten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Picknickgrillar: Här är årets tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så tänder du grillen: 7 bästa tipsen

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Laga enkel och lyxig mat i det gröna

Missen många gör när de grillar lax

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Här är maten som kan frysas

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Så fixar du snabbaste superfikan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Kockparet: Mat är ju kärlek