Laxpaj med potatis och purjolök

Foto: Thinkstock
Laxpaj – med potatis och purjolök.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Laxpaj med potatis och purjolök – härligt paj med våriga smaker. Här kan man lägga till och dra ifrån lite som man vill. Sparris, broccoli och kallrökt lax passar också bra i pajen.

Laxpaj med potatis och purjolök

Antal: 4–6 portioner Tid: 1 timme

Ingredienser:

  • 1 pajdeg

  • 3 kokta potatisar

  • 2,5 dl crème fraiche

  • 0,5 citron

  • 300 g laxfilé

  • 10 cm purjolök

  • salt och peppar

  • Några kvistar persilja

Gör så här:

  1. Gör en pajdeg och koka potatisen.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Klä en pajform med degen och förgrädda i 10 minuter, klä kanterna med folie så de inte bränns.

  4. Skiva den kokta potatisen och purjolöken.

  5. Salta och peppra laxen och kör den i ugnen cirka 15 minuter.

  6. Riv skalet på en halv citron och blanda med crème fariche och 1 matsked citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

  7. Bred ut crème fraichen på pajbotten, lägg på potatis och laxen delad i mindre bitar.

  8. Strössla på purjolök. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter tills pajen är genomgräddad.

  9. Toppa med finhackad persilja innan servering. Servera med en sallad på gröna blad, tomater, gurka och majs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lax recept

Recept

Paj recept