Enkelt och gott: Matlåda med inlagd strömming
Foto: CAROLINA BYRMO
Enkelt och gott: Matlåda med inlagd strömming

Lunchlåda med inlagd strömming

4 (1 röst)

Kan lunchen bli enklare än så här? Fyll matlådan med inlagd strömming tillsammans med kall kokt potatis och/eller knäckebröd med väl lagrad ost.

Lunchlåda: Inlagd strömming

Antal: 1 person.

  • Överbliven stekt strömming

Lag:

  • 4 dl vatten

  • 5 msk 12-procentig ättika

  • 2 msk socker

  • 1,5 tsk salt

  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar

  • 1 rödlök

Gör så här:

  • Skala och skiva löken. 

  • Koka upp alla ingredienserna till lagen – även löken – i en kastrull.

  • Låt lagen svalna och häll över strömmingen. Ställ i kylen över natten.

  • Tillbehör: Kall kokt potatis och/eller knäckebröd och en väl lagrad ost.

Obs!

Fisk från Östersjön, som strömming och sill, kan innehålla miljögifter. Livsmedelsverket rekommenderar barn och ungdomar, unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar att inte äta sådan fisk mer än två, tre gånger om året. Övriga kan göra det högst en gång i veckan.

Middag: Stekt strömming med mos

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1.2 kg strömming, rensad
  • 1 dl gräslök
  • 1 dl dill
  • 2 dl ströbröd
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smör
  • mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

Av: Jon Hansson

LÄS VIDARE