Lunchlåda med inlagd strömming
Kan lunchen bli enklare än så här? Fyll matlådan med inlagd strömming tillsammans med kall kokt potatis och/eller knäckebröd med väl lagrad ost.
Lunchlåda: Inlagd strömming
Antal: 1 person.
- Överbliven stekt strömming
Lag:
- 4 dl vatten
- 5 msk 12-procentig ättika
- 2 msk socker
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk grovkrossad vitpeppar
- 1 rödlök
Gör så här:
- Skala och skiva löken.
- Koka upp alla ingredienserna till lagen – även löken – i en kastrull.
- Låt lagen svalna och häll över strömmingen. Ställ i kylen över natten.
- Tillbehör: Kall kokt potatis och/eller knäckebröd och en väl lagrad ost.
Obs!
Fisk från Östersjön, som strömming och sill, kan innehålla miljögifter. Livsmedelsverket rekommenderar barn och ungdomar, unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar att inte äta sådan fisk mer än två, tre gånger om året. Övriga kan göra det högst en gång i veckan.
Middag: Stekt strömming med mos
Ingredienser
- 1.2 kg strömming, rensad
- 1 dl gräslök
- 1 dl dill
- 2 dl ströbröd
- 1 kg potatis
- 3 msk smör
- mjölk
- 2 msk smör
- salt och peppar
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Nio matlådor som förgyller din vardag

Tumtryckta potatisar med bbq-sås





Gös – så steker du den goda fisken





20 min

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Stekt inlagd strömming med senapskräm





20 min

Så fixar du det vegetariska julbordet

Så länge har vi ätit vegetarisk mat
Stekt abborre med gräddfil och potatis





25 min
Fem svenska fiskar att äta i sommar

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart
Spätta med champinjonstuvning





35 min
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Så blir du en klimat-kreativ kock

Bjud på godaste vegomaten i midsommar
Kockarnas knep för att laga smartare mat

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Ät efter säsong och bli matsmart på en gång

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor
Gnocchi med krämig tomatsås





30 min

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart
Bjud på krämigt god lax





40 min
Inlagd sill – lättlagad klassiker





15 min