Taste the scene låter dig uppleva film i smak

För cineasten med en fäbless för gastronomi

Av: 

Lisa Nilsson

Konceptet Taste the scene låter dig uppleva hur en film kan smaka.
Konceptet Taste the scene låter dig uppleva hur en film kan smaka.

Matnytt

Har du drömt om att få vara med och uppleva en film du tittat på, liksom verkligen känna känslan av att vara ”där”?

Med nya konceptet ”Taste the scene” ska du nu kunna få göra just det – så här funkar det!

Hur smakar egentligen ratatouillen i filmen Råttatouille, pralinerna i Chocholat, eller kan man känna smaken av kärlek i när Harry mötte Sally?

Någon som varit nyfiken på detta och velat utforska det mer är Malin Berggren Lundell, som har tagit fram konceptet ”Taste the scene”. Ett koncept som med hjälp av våra sinnen ska förena mat och film, inspirationen till detta kommer från Malins tid i London och USA.

– Jag har tagit mycket inspiration från något som heter multi sensory event/experiences. Det är lite ovanligt fortfarande, att applicera vanliga sinnen på upplevelser och förhöja dem, säger Malin Berggren Lundell, grundare av konceptet.

Prisade Mathias Dahlgrens kockar har tagit fram den gastronomiska upplevelsen till Malin Berggren Lundells koncept.

En gastronomisk tolkning av Amelie

Hennes tidigare arbetserfarenhet av multi sensory-upplevelser låg och puttrade i bakhuvudet, men det var under pandemin som idén verkligen tog fart då hon själv spenderade väldigt mycket tid med att titta på film.

– Grundkonceptet är att man förhöjer en filmupplevelse genom att man får smaka på tolkningar av filmen samtidigt som man tittar på den. Vi har skapat som små gastronomiska tolkningar av Amelie från Montmartre.

Rätterna som ska inmundigas till filmen Amelie från Montmartre får man hemlevererat i en låda. I den finns det nio små rätter i kanapéstorlek och två alkoholfria drycker à 50 ml. Avsmakningsmenyn är framtagen av Oskar Petterson, kock på Mathias Dahlgrens restaurang.

I Malins nya film- och matkoncept blir det inga popcorn – här är det avsmakningsmeny till filmen som gäller.

Varje rätt är kopplad till en filmscen och tolkad till scenen – en ljudsignal kommer att göra dig uppmärksam på när det är dags att äta en rätt till en viss scen. Då ska man få, vad Malin Berggren Lundell kallar för, en ”5D-känsla”.

– Det ska skapa känslan av att man upplever filmen snarare än att man bara tittar på den, säger Malin.

Så tolkas film i smak

Men hur tolkar man en scen i mat?

– Vissa rätter kan konkret vara vad en karaktär äter i filmen. Annars kan det vara en tolkning av hur kärlek upplevs – som sött, gott och pirrigt.

I Taste the scene får man uppleva hur en film kan smaka.

Konceptet har provkörts som event i Stockholm, men nu lanseras vad Malin kallar för ”The home experience”. Vilket innebär att du som hemmacineast får ta del av upplevelsen i ditt hem framför din tv eller dator.

Just nu kan man bara köpa hem upplevelsen i Stockholmsområdet.

– Vi är baserade här och det gör leveranserna av lådorna mer genomförbara, säger Malin.

Men hon har en vision om att de ska bli större och kunna erbjuda konceptet även till barnfamiljer då hon märkt av en efterfrågan av hemmaupplevelser för familjer.

– Den här typen upplevelsen är väldigt spännande och har inte funnits tidigare, det tycker jag märks på efterfrågan.

Taste the scene – så funkar det

Du beställer hem upplevelsen. I den ingår en låda med nio rätter i kanapéstorlek och två 50 ml drycker.

I lådan ingår även en värdekod till filmen samt en ljudfil som spelas upp på telefonen – den kommer tala om för dig när det är dags att äta olika rätter.

Hemmaupplevelsen finns att få hemlevererad från och med den 29 oktober och fyra fredagar framåt från det datumet.

Lådan finns att få som vegetarisk, en rätt innehåller kaviar som man får utbytt mot tångkaviar. Den går även att få som glutenfri och nötfri men inte laktosfri eller vegansk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Starta nya rutiner i höst med HelloFresh matkassar – just nu till kampanjpris.

HelloFresh SE

Upplevelselådan som ska låta dig smaka på Amelie från Montmartre.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Chouchou” – ny restaurang med växtbaserad mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Gastronomi

Mat

Mathias Dahlgren (kock)

Film

MER OM GODARE

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Smaken på chablis påverkas av klimatet

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”

Vin och öl levereras nu till hela landet

Systembolagets dyraste whisky

Frantzén – en av världens bästa krogar

Laga enkel och lyxig mat i det gröna

Svenskt vin vinnare i år

Stjärnkrögaren om nya Londonrestaurangen

Testar whiskey för 895 000 kr från Systembolaget

Kalle Zakari Wahlström höjer rösten för krisberedskap

Här är årets glöggsmaker

Svenska Jerome vann kocktävling i Milano

Här är årets nya julgodis och snacks

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

9 historiska fakta du inte visste om mat

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Hon gör Sveriges godaste macka

Kasper vinner årets konditor 2021

Här är vinnaren