Kokt eller grillad: korven som älskas mest

Av: 

Aftonbladet

En grillad med bröd, tack!
En grillad med bröd, tack!

Matnytt

Ska korven vara kokt eller grillad? Den eviga frågan har äntligen fått sitt svar. Svenska folket har röstat fram en vinnare – korven ska vara grillad.

Så många som hälften av Sveriges alla korvälskare vill allra helst lägga en grillad korv i brödet och med senap så klart.

Korv med bröd ligger svenskarna varmt om hjärtat. På ett år äter svensken i genomsnitt 60 stycken korv med bröd, kvinnor äter 47 stycken och männen stoppar i sig inte mindre än 72 stycken.

Men hur är det nu då, föredrar svensken kokt eller grillad korv?

I en Sifo-undersökning på uppdrag av Preem svarar drygt hälften av de tillfrågade att de föredrar korven grillad och bara drygt 8 procent föredrog den kokt. Var tredje vill ha den stekt. Knappt 3 procent svarar att de inte äter korv alls.

Svenskt kött i korven viktigast

Undersökningen visar också att svenskarna anser att det är viktigast med svenskt kött i korven (71 %) och vilken kötthalt den har (68 %). Var tredje svensk (33 %) anser också att det är viktigt att den är ekologisk och nästan lika många (32 %) att den är fri från tillsatser. En av fem (20 %) vill att korven är sockerfri. Intresset för “köttfria alternativ” är lägre. Cirka 17 procent föredrar vegetarisk korv och 14 procent vegansk.

Av undersökningen framgår det också att de flesta svenskar föredrar att korven serveras tillsammans med ett klassiskt ljust korvbröd (41 %) följt av fullkorn (25%) eller brioche (14 %). De mest populära tillbehören är stark senap följt av söt ketchup, rostad lök och bostongurka. Favoritdrycken att kombinera med varmkorven är vatten (49 %), öl (34 %) eller Coca-Cola (32 %).

Bostongurka är en höjdare på varmkorven.

Tillbehören svenskarna helst vill ha på varmkorven:

1. Stark senap
2. Söt ketchup
3. Rostad lök
4. Bostongurka
5. Mild senap
6. Sockerfri ketchup
7. Räksallad
8. Majonnäs (gurkmajonnäs, senapsmajonnäs, aioli etc)

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 4–13 februari 2022. Totalt intervjuades 3530 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Korv

Franzén, Kristofer

Korv

259,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Det här är svenskarnas favoritkorv

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Korvrecept

Grillning

MER OM GODARE

De sju värsta förolämpningarna mot italiensk mat

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Populäraste godiset i påskägget

Här är kändisen som flest vill ha till påskbordet

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Så blir laxen smartare mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Enkel och snabblagad lunch hemma

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Vad vill du tugga på 2022?

Nu lanseras öl med smak av punschrulle

Extra lyxigt vitlökssmör

45 min

Italien tar espresso till Unesco

Här är GB-glassarna som försvinner 2022

Årets glassnyheter 2022

Ölspaning: Här är trenderna 2022

Arlas ekologiska mjölk utses till ”Årets matbluff”

Glassrekord: Åtta liter per svensk i fjol

De har gått vidare i Sveriges mästerkock 2022

Dumleklubban gör efterlängtad comeback

Här är finalisterna till årets matbluff 2021

Nya restauranger i Not so white guide