Texas chili med pebre och guacamole
Texas chili direkt på grillen.
– Chili är en ikonisk rätt som folk till och med tävlar i att laga. Men det behöver verkligen inte vara svårt. Tricket är att ge den tid, var inte rädd för att långkoka vego. Och använd mycket chili , tipsar matkreatören Gustav Johansson.
6 portioner räcker till ungefär 5 dl pebre och 4 dl guacamole.
1 pkt vegokött är 300 g.
Texas chili med pebre och guacamole
Ingredienser
- 3 paket naturellt texturerat vegokött, à ca 300 g
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 röda chilifrukter
- 1 chipotlechilifrukter, i abodosås eller vanliga torkade (tillsätt mer efter smak)
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk torkad oregano
- 3 lagerblad
- 1 tsk chilipulver, eller mer efter smak
- 1 dl bbq-sås, på flaska
- 50 cl god och mustig öl, exempelvis ipa eller stout
- 1 msk kinesisk soja
- 1.5 msk grönsaksfond, mörk
- 0.5 tsk salt
- 3 msk socker
- 1 knippe bladpersilja
- 0.5 limefrukt, saften
- olja, till stekning
Till servering
- 1 sats pebre, se recept nedan
- 1 sats guacamole, se recept nedan
- 2 dl växtbaserad yoghurt, eller fraiche
- 3 dl majs
- bröd, och/eller ris
Gör så här
LÄS VIDARE
MER OM GODARE

Veganskt mat – direkt på grillen

Grillad gravlax med pak choi och örtagårdssås





30 min

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”





45 min
Fiskfärsburgare med rödlök och guacamole





35 min

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Mumsig och mättande wrap med bönor
30 min
Grilltips – så grillar du vegetariskt

Skafferichili med kanel och jalapeno

Här odlas framtidens mat

Krämig pastasallad med kassler





25 min

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Färspaj som räcker till många





45 min

Spagetti carbonara – med sparris





30 min

Grötpannkakor





20 min

Potatisgott som gör succé





1 h

Hummus på gula ärtor med valnötter och korv





1 h 45 min

Snabba middagstipset – pasta med vegansk tonfiskröra





10 min
Jordgubbssalsa – perfekt till grillat





20 min

Farmors rustika rödbetsbiffar





40 min

Melonkulor med wasabi och sesam





10 min
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten
