Texas chili med pebre och guacamole

4 (2 röster)

Matsmarta onsdag

Texas chili direkt på grillen.

– Chili är en ikonisk rätt som folk till och med tävlar i att laga. Men det behöver verkligen inte vara svårt. Tricket är att ge den tid, var inte rädd för att långkoka vego. Och använd mycket chili , tipsar matkreatören Gustav Johansson.

6 portioner räcker till ungefär 5 dl pebre och 4 dl guacamole.

1 pkt vegokött är 300 g.

Texas chili med pebre och guacamole

  • Ingredienser

  • 3 paket naturellt texturerat vegokött, à ca 300 g
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 chipotlechilifrukter, i abodosås eller vanliga torkade (tillsätt mer efter smak)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk chilipulver, eller mer efter smak
  • 1 dl bbq-sås, på flaska
  • 50 cl god och mustig öl, exempelvis ipa eller stout
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1.5 msk grönsaksfond, mörk
  • 0.5 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 knippe bladpersilja
  • 0.5 limefrukt, saften
  • olja, till stekning
  • Till servering

  • 1 sats pebre, se recept nedan
  • 1 sats guacamole, se recept nedan
  • 2 dl växtbaserad yoghurt, eller fraiche
  • 3 dl majs
  • bröd, och/eller ris

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Laga en mustig texas chili på grillen och servera med guacamole och pebre. Servera gärna i en bowl.

LÄS VIDARE

Sloppy Joes – snabba favoriten som barnen älskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegansk mat

Amerikansk mat

Gustav Johansson – matkreatör

MER OM GODARE

Veganskt mat – direkt på grillen

Grillad gravlax med pak choi och örtagårdssås

30 min

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”

45 min

Fiskfärsburgare med rödlök och guacamole

35 min

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Mumsig och mättande wrap med bönor

30 min

Grilltips – så grillar du vegetariskt

Skafferichili med kanel och jalapeno

Här odlas framtidens mat

Krämig pastasallad med kassler

25 min

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Färspaj som räcker till många

45 min

Spagetti carbonara – med sparris

30 min

Grötpannkakor

20 min

Potatisgott som gör succé

1 h

Hummus på gula ärtor med valnötter och korv

1 h 45 min

Snabba middagstipset – pasta med vegansk tonfiskröra

10 min

Jordgubbssalsa – perfekt till grillat

20 min

Farmors rustika rödbetsbiffar

40 min

Melonkulor med wasabi och sesam

10 min

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Succégrillning med goda marinader