Laga vegetariskt – mycket enklare än du tror

Mattias Kristiansson bjuder på vegorecept ur sin nya kokbok

Av: 

Nina Kindbro

Mattias Kristiansson lagar enkel och snabb vegomat.
Mattias Kristiansson lagar enkel och snabb vegomat.

Vegetarisk mat

Tycker du att det verkar krångligt och svårt att laga vegetariskt ska du ta en titt i Mattias Kristianssons nya kokbok Vego snabbt och enkelt. Här finns mängder av recept på god och lättlagad vegomat. De flesta lagar du dessutom på mellan 15 och 30 minuter.

I sin nya kokbok Vego snabbt och enkelt bjuder Mattias Kristiansson på veckomenyer med lättlagade och goda vegetariska måltider. Här finns också frukostförslag och festliga helgmenyer och inte minst smaskiga desserter.

 • Hur kom du på idén med en ny vegokokbok?

– Den vanligaste frågan jag får från blandkostare är: Hur och var börjar man om man vill äta mer växtbaserat? Så jag samlade mina bästa vardagsrecept i en bok och gjorde det till en kul och god utmaning för folk att ta sig an. Ät vego i 30 dagar och se hur du känner och mår efter det. Eller så kan man såklart bara plocka sina favoriter och förgylla veckan med så mycket grön mat det går.

 • Var får du din inspiration ifrån?

– Till min vardagsmat är det mycket kylskåps- och skafferirensning blandat med restaurangbesök, Instagram, en hög med kokböcker och bara väldigt många dag- och nattdrömmar om mat. Jag försöker att hålla mina recept så enkla som möjligt, samtidigt som jag gillar att plocka in influenser från både svensk husmanskost och resten av världen.

 • Vilken är den vanligaste frågan du får vad gäller vegomat?

– Protein är en klassiker, så den vill jag knappt prata om. Många verkar tro att man måste vara legitimerad dietist för att äta vego, det är ju helt fel. Ät varierat av frukt och grönt, baljväxter i alla former, spannmål (helst fullkorn) och lite nötter och du är hemma. En annan fråga är: ”Är det gott?” Jag lever för mat! Jag älskar god mat och skulle aldrig kompromissa med smaker.

 • Det verkar finnas en hög tröskel för många att ta sig över till att laga mer vego, varför tror du att det är så?
  – Jag tror att många har fått för sig att det är svårare än man tror eller att det måste leva upp till storslagna, överstylade instagrambilder av dekorerade bowls, sallader, svarvade grönsaker och skulpterad avokado. Verkligheten är att du i princip kan äta samma rätter som innan, det är bara att vegofiera dem. Eller så så slås du snart av hur många nya och enkla vegorätter som finns där ute bara du lyfter blicken.
 • Har du märkt någon förändring i inställningen till vegomat de senaste åren?

– Det är en helt brutalt stor förändring! Bara 2014 när jag startade min tidning Vego så var jag en stor kuf med knasig mat, medans jag snart sex år senare är hur trendig som helst med fingret på pulsen. Jag tror att många har insett att det är det bästa för klimatet, miljön, vår hälsa och djuren. Att det inte är någon knasig diet som nödvändigtvis måste hållas till 100 procent utan kan ses som en del av vardagen, vilket gör att många har börjat äta mer grönt under veckorna.

 • Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Jag har två favoritrecept som jag har ätit till förbannelse. Det ena är Krämiga kikärter med yoghurt och tahini eftersom den tar exakt två minuter att slänga ihop och ja, jag är besatt av tahini. Den andra är mina enkla indiska samosas – samosaquesadillas. Samma goda kryddor som i klassikern, men i en så mycket enklare variant med tortillabröd.

 • Har du några favoriter du följer på instagram eller youtube?

På Instagram älskar jag @självhushallningsprojektet av Karoline Jönsson. Hon är världens finaste människa, gör supergod mat och det är så inspirerande att se hur mycket man kan odla och göra själv. På Youtube är jag besatt av två kanaler, ingen av dem helvego, men ändå sjukt inspirerande. Dels Bon Appétit som har roliga och informativa videos med kul mat (som oftast enkelt går att vegofiera), sen älskar jag alla italienska tanter man för träffa på Pasta Grannies kanal.

 • Du gör ju en så tidning också, Vego. Hur går det med den?

– Tidningen går superbra. Ingen trodde på idén när jag startade den och snart firar vi sex hur. Det har varit en helt galen resa och det är kul att så många nya läsare hittar till oss hela tiden. Det märks att folk hungrar efter smarrig vegomat.

 • Du har vunnit pris för din kokbok Det veganska köket också.
  – Min kokbok Det veganska köket vann pris som ”Världens bästa veganska kokbok” på Gourmand Awards i Kina, oftast kallad bokvärldens Oscarsgala. Jag blev faktiskt väldigt chockad och glad, men det kändes också riktigt härligt med ett erkännande för allt det arbete jag hade lagt ner på att skriva en matbibel med 1 700 växtbaserade recept, som nästan fick mig att gå in i väggen.
 • Har du någon ny bokidé på gång?

– Ha ha... vi får se. Det här är min tionde bok och varje år säger jag att det ska bli en paus, men jag har lite idéer på gång. Vet dock inte vilken det blir.

Ramensoppa med tofu – smakrik och läcker

Enkel ramensoppa med tofu

Tacobiffar med nachosallad – gott till fredagsmyset

Tacobiffar med nachosallad

Tomatsoppa – matig soppa med vita bönor

Tomatsoppa med vita bönor och mandelsmör

Falafelvåfflor – krispiga och goda

Falafelvåfflor

Italienska biffar – serveras med kall bearnaise

Italienska biffar med kall bearnaise

Recept ur Mattias Kristianssons nya kokbok Vego snabbt och enkelt, Semic.

Mattias Kristinasson bjuder på enkla och snabba vegorecept i sin nya kokbok.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

Mattias Kristiansson

MER OM GODARE

Tacobiffar med nachosallad

30 min

Enkel ramensoppa med tofu

30 min

Vegobiffar – fem enkla recept

Italienska biffar med kall bearnaise

30 min

Falafelvåfflor – gott och enkelt

30 min

Tomatsoppa med vita bönor och mandelsmör

20 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Veganskt julfika med Mattias Kristiansson

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Så fixar du det vegetariska julbordet

Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Matiga mackor till middag

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Vegansk smörgåstårta

Koka ris – så blir det helt perfekt

Så smarta och goda är matkassarna

Veganskt mat – direkt på grillen

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”