Siciliansk grönsakspytt caponata

Av: 

Aftonbladet

Siciliansk grönsakspytt caponata.
Siciliansk grönsakspytt caponata.

Matsmarta onsdag

Har du passerade tomater hemma? Ta chansen och gör en siciliansk grönsakspytt med aubergine, paprika, oliver – och russin.

Recept från Mutti.

Siciliansk grönsakspytt caponata

Siciliansk grönsakspytt caponata

Antal: 2 portioner Tid:

  • 1 stor aubergine
  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 selleristjälk
  • 1 lök
  • 80 g urkärnade gröna oliver
  • 1 msk russin
  • 250 g passerade tomater
  • 1 msk vinäger 
  • 1 msk trippelkoncentrerad tomatpuré

Gör så här:

  1. Skär auberginerna och strö över salt. Torka av med hushållspapper när auberginerna börjat vätska sig.
  2. Fritera dem i lite olja tills de blir gyllenbruna.
  3. Rensa paprikan. Skär sellerin i 1 cm bitar. Skala och grovhacka löken och bryn den i en stekpanna med lite olja. Tillsätt selleri, paprika, gröna oliver, russin och slutligen auberginerna. Häll i vinägern och höj värmen. Puttra ihop någon minut. Tillsätt slutligen den passerade tomaten och rör ihop.
  4. För att ytterligare berika receptet, häll i trippelkoncentrerad tomatpuré utspädd i lite buljong eller vatten.
  5. Låt koka cirka 10 minuter och servera grönsakspytten varm. (På bilden är caponatan upplagd i ett skal av smält riven parmesan.)
Publisert:

LÄS VIDARE

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Recept

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Halloumistroganoff med grillad paprika

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Shakshuka med vegansk äggröra

Kyckling med ratatouille och oregano

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Gulaschsoppa

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Belugabolognese

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Nya, goda köttfärssåsen

Så blir du en klimat-kreativ kock

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Laga mat med räddade grönsaker

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Så får du tomaterna att smaka mer