Karin Ahlborg: Därför äter jag kattmat

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Tillsatserna i maten du äter är förbjudna i hund- och kattföda.

Det finns en enkel anledning till att jag sitter här och äter kattmat i stället för smörgåsskinka.

Kattmaten innehåller inga tillsatser.

Smörgåsskinkan innehåller åtta olika tillsatser som jag aldrig bett om i en skinka.

Kattmaten innehåller bara spannmål, kött och grönsaker, fett och mineraler.

Om man vill hitta mat utan onödiga tillsatser är det i djurmatshyllorna man ska leta.

Hälften är förbjudna

För i hund- och kattmat är det förbjudet att använda tveksamma tillsatser som azofärger, glutamat, de flesta sötningsmedlen och konserveringsmedlet natriumbensoat.

Faktum är att av de 315 godkända tillsatserna för våra livsmedel är mer än hälften, 180, strängt förbjudna att använda i djurfoder.

–?Man har bedömt det som att vi människor är läskunniga och kan läsa oss till vad maten innehåller och därefter välja mat, säger Torbjörn Malm, foderexpert på Jordbruksverket.

Strängare lagar

Lagstiftningen för djurfoder är oerhört mycket strängare än livsmedelslagstiftningen.

–?När det gäller foder måste den som vill använda en tillsats bevisa att den är helt ofarlig och till någon nytta för djuren. Djuren ska helt enkelt slippa onödiga kemikalier.

När det kommer till vår mat finns det visserligen också en regel som säger att tillsatsen ska vara till nytta för oss som äter maten. Men det är en regel som inte följs alls. I stället är det industrins nytta som styr.

Alltmer halvfabrikat, längre transporter och en önskan om att varorna ska kunna ligga i hyllorna länge gör att det tillsätts mer och fler konserveringsmedel i maten.

Naturliga aromer

Livsmedlen har heller inte samma hårda krav i fråga om smakämnen. I djurens mat får det inte tillsättas några syntetiska smakämnen utan enbart naturliga eller naturidentiska, det vill säga exakta kopior av aromer som finns naturligt.

I vår mat proppas det i flera tusen olika syntetiska, alltså helt konstgjorda, aromer. Och de är absolut inte testade och har inte behövt bevisa vare sig att de är ofarliga eller nödvändiga.

Bakterier, nej tack!

Våra vanligaste livsmedel är ofta sötade med sötningsmedel. Av de fjorton godkända sötningsmedlen för människor är tio totalförbjudna i djurfoder.

Och dagens galopperande trend med olika bakteriekulturer, som sägs göra underverk med magar och immunförsvar i till exempel yoghurt, är en omöjlighet i djurens värld.

–?För att godkänna en sån tillsats i djurfoder krävs omfattande vetenskaplig bevisning och det är kostsamt för tillverkaren.

I livsmedel prövas över huvud taget inte bakteriekulturer innan de tillsätts maten.

Hur kattmaten smakar? Tja, inte så illa. Ungefär som en halvtaskig levergryta.

Publicerad: