Så gör du en ”politisk korrekt” chokladboll

MAT & DRYCK

Känner du dig politiskt korrekt?

I sånt fall ska du passa på att fira nu då det i dag är chokladbollens dag tillika ”PK-dagen”.

– Det är viktigt att diskutera begreppet, och vi tycker det är kul att för dagen servera PK-bollen, säger Charlotta Zetterström, grundare av bageriet Fabrique.

Foto: Charlotta Zetterström, en av grundarna till bageriet Fabrique.

Traditionellt sett har vi länge haft ”matdagar” som kräft- och surströmmingspremiären.

Men numera finns det temadagar för det mesta: surdegsdagen, internationella pannkaksdagen och världspastadagen är några. Och i dag, den 11 maj, är det chokladbollens dag.

Men det är inte det enda som ska firas – i dag är det även andra året som ”PK-dagen” firas.

– Detta är ett sätt för oss att använda våra verktyg för att skapa förändring och ge stöd åt alla som idag bedriver en politisk kamp för ett samhälle fritt från rasism, sexism och homofobi och annan diskriminering, säger Parasto Backman som tillsammans med Hanne Lindberg står bakom kampanjen ”PK – det finaste vi har”.

Bakar PK-bollen

Och känner du dig manad att diskutera begreppet politisk korrekt finns det dagen till ära även en ett passande bakverkt: PK-bollen.

– När vi fick frågan om att vara med hoppade vi på direkt. Vi står för PK och har väldigt många med olika bakgrunder som jobbar hos oss – så vi är verkligen ett PK företag, säger Charlotta Zetterström, grundare av bageriet Fabrique.

PK-bollen som bakas är en färgglad skapelse, dock är den väldigt traditionell under ytan.

–  Vi tycker att vår originalboll är så pass god att vi inte vill göra den på annorlunda sätt. Så det är en vanlig chokladboll, men vi har färgat kokosen med rödbeta, vetegräs och saffran. Så det är en ur-god chokladboll men med en tvist, säger Charlotta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept