Julmust ger härlig sås till kycklingen

MAT & DRYCK

Låt vår svenska nationaldryck smaksätta dina maträtter.
Tinas julmustkyckling bjuder på en spännande sås – perfekt att moppa upp med de rostade grönsakerna.

De flesta ser fram emot när man får pysa årets första julmust – och vår älskade dryck kan faktiskt ge den perfekta julsmaken i olika maträtter. Exempelvis kan man koka sin skinka i must, eller glasera revbensspjällen med den kryddiga läsken.

Nu innan julstöket har dragit igång på allvar kan du testa Tina Gustafssons julmustkyckling, från Tina’s Blogg. Trots sin "kryddning” är rätten faktiskt inte så kaloririk. Drycken ger, som sig bör, en mustig sås som passar fint med den möra kycklingen och de ugnsrostade grönsakerna.

Ett substitut till alkohol

Oavsett vilken läsktillverkare du väljer så är det sannolikt att innehållet utgår från AB Roberts topphemliga julmustextrakt. Drycken är unik för Sverige, men inspirationen kommer faktiskt från Tyskland. Nykteristen Harry Roberts ville hitta ett substitut till den förkastliga pilsnern. I grannlandet fick han tag på ett intressant recept med humle och malt – och hemma i Sverige lanserades drycken som ”julöl”.

Förbudsiver gav uppsving

Försäljningen gick trögt, men på 1910-talet byttes namnet till julmust – och i samband med att Sverige röstade om ett alkoholförbud fick drycken ett rejält uppsving. De rättrogna behövde erbjuda ett alternativ på julbordet och den skummande musten passade utmärkt.

Det blev inget förbud men drycken hade fått fotfäste. Statistiken gör gällande att svenskarna dricker cirka 60 miljoner liter om året, vilket utslaget blir omkring sju liter per person. Julmusten har varit en nagel i ögat på Coca Cola, vars svenska försäljning sägs halveras i december. Deras röda lastbilar rullar flitigt i julreklamen, men inget kan rå på vårt sug efter must.

Tinas julmustkyckling

Ingredienser 4 portioner:
500 g kycklingfilé
0,5 msk neutral matolja
2 dl crème fraiche, 5 procent
2 dl julmust
1 msk kinesisk soja 
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk mald ingefära
1 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk salt
1 tsk pepparmix

Rostade grönsaker

Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul paprika
250 g champinjoner
1 liten purjolök
1 stor röd lök
0,5 msk neutral olja

Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och peppar, bryn dem därefter på medelhög värme i olja i en stekpanna ca 6 minuter på varje sida.
3. Tillsätt fraiche, julmust, soja, buljongtärning, ingefära och rosmarin och blanda väl.
4. Låt småkoka i ca 10 minuter.
5. Hacka grönsakerna och lägg dem i en ugnssäker form.
6. Ringla över oljan och krydda med salt och pepparmix, blanda väl.
7. Ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jul