Bakad fårost med rostad tomat

4,6 (5 röster)

Bakad fårost –härligt krämig, salt ost med söta tomater

Foto: Julia Tuvesson
Bakad fårost, så otroligt gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bakad fårost – ja, det är precis lika gott som det låter. ”Om du inte har testat att baka feta- ost i ugnen ännu kommer du att skrika rakt ut första gången du äter det. Den varma, mjuka osten är underbart god att äta tillsammans med en kall melonsallad, instoppad i ett libabröd eller tillsammans med några skivor grillat surdegsbröd”, säger Julia Tuvesson. I hennes kokbok Plåtmat hittar du fler läckra recept som lagas på en plåt.

Bakad fetaost  med rostad tomat och melonsallad 

Antal: 4 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser

  • 2 paket fetaost à 150 g 

  • 2 msk olivolja 

  • 200 g cocktailtomater, halverade 

  • 2 msk torkad oregano 

  • 1 röd chili, finhackad, eller 2 tsk chiliflakes 

  • svartpeppar 

Melonsallad

  • 0,5 liten vattenmelon, i mindre bitar 

  • 0,5 gurka, skalad och i skivor 

  • 1 rödlök, skivad 

  • 2 dl grovhackad basilika och/eller mynta 

  • 1 msk olivolja 

  • 1 lime, saft 

  • flingsalt och svartpeppar 

  • 4 libabröd eller surdegsbröd 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° 

  2. Lägg fetaosten på en klädd plåt och ringla över olivoljan. Lägg tomater, oregano och chili på osten och krydda med peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter tills tomaterna har mjuknat och osten har fått lite färg. 

  3. Tillbehör: Blanda melonbitarna med gurka och rödlök. Lägg i en skål och ha över rikligt med örter och olivolja. Smaksätt med limesaft, salt och peppar. 

  4. Ta ut plåten ur ugnen och låt den svalna en aning. Servera ost och tomater med melonsallad och bröd vid sidan om. Bred varm fetaost på en bit bröd, toppa med melonsallad eller varm tomat och ÄT!

ARTIKELN HANDLAR OM