White Guide: Här är årets bästa kaféer
Sugen på riktigt gott kaffe och utsökta bakverk? Nu kan du sluta leta.
White Guide Café har för sjätte året i rad listat Sveriges bästa kaféer.
Här är vinnarna.
Årets bästa café: PM Bröd & Sovel (Växjö)
Årets bästa kafé ligger i Växjö. White Guide Café har korat PM Bröd & Sovel till vinnare med följande motivering:
”För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!”
Årets konditori: Nilssons konditori & bageri (Oskarshamn)
”För att med en imponerande hantverksskicklighet och smaksäkerhet skapa ett generöst sortiment av såväl klassiska som moderna bakverk av högsta kvalitet. Det vänliga bemötandet är ett extra plus” tycker juryn.
Årets kaffebar: Johan & Nyström (Stockholm)
Stora ord om Johan & Nyström på Norrlandsgatan i Stockholm:
”För att med ett outtröttligt driv och pedagogisk talang fortsätta att driva och utveckla kaffescenen – så till den grad att vi börjar ifrågasätta vad en kaffebar egentligen är. Med stor spets och varm kompetens erbjuds vi här det senaste i kaffe- och tebranschen. Hatten av.”
Årets stjärnskott: Leijon Stenugnsbageri & konditori (Uppsala)
Uppstickaren i Uppsala vinner ”för sin utmärkta kombination av gediget hantverk, exklusivitet och lekfullhet ha bidragit till att ytterligare lyfta en av Sveriges bästa fikastäder, inte minst genom att skapa den officiella bandybakelsen”.
Årets hållbara café: Annas Hembageri (Mariefred)
”För att med ”mormors-regeln” i bakhuvudet leverera urgoda bakverk som bakats med kompromisslöst och medvetet råvarufokus och kryddats med många nypor kärlek” utses Annas Hembageri i Mariefred till årets hållbara café.
Årets fikaställe: Olof Viktors bageri och café (Glemmingebro)
Till Glemmingebro utanför Ystad ska man bege sig för årets bästa fika:
”För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna.”
Årets värt en resa: Familjen (Tärnaby)
”För att ha skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister. Lokala mikrorosterier säkrar unikt kaffe och lokalt bakat tunnbröd och naggande goda små bakverk gör att vi gärna åker långt för ett besök här” skriver juryn om Familjen i Tärnaby.
Årets bageri: Söderberg & Sara Stenugnsbageri (Ystad)
”För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd” lyder juryns omdöme.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Alexander Pelli vann titeln Årets bagare 2019
Montadar Kanbar korad till Årets Bagare 2020

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet
White guide – 2019 års bästa restauranger

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Här finns Sveriges bästa skolmat
Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”
Linda Hansson vann Hela Sverige bakar 2019
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Michelinstjärnor till svenska restauranger
Kaffe – 5 fakta om den heta drycken

Så lagar stjärnkocken den smarta thaimaten
Nu öppnar Norges första undervattenskrog
Iskaffe –läskande gott och enkelt att göra hemma





10 min
Här är tricken som gör maten ännu godare
Så får du jobb inom restaurangbranschen
Guide till krogar på Gotland i sommar
Därför är kebabpizzan svenskarnas favorit
Stockholmskrogen Frantzén 21:a i världen
Svenska stjärnorna som får Michelinstjärnor
Restriktioner på restauranger – det här gäller
Frappuccino – svalkande kaffedrink





10 min
Kaffe Dalgona – så gör du sydkoreanska trenddrycken





15 min
Guldmjölk – kryddigt, varmt och gott





15 min