5 galna dieter vi är glada att slippa undan

Foto: Thinkstock
MAT & DRYCK

Får det lov att vara lite binnikemask över granolan?

Kanske några tända ljus och en skopa barnmat till middag?

Eh.. nej tack.

Livsmedelsverket och Nyckelhålet har listat de senaste 25 årens värsta kostråd.

Foto: AP

1. Binnikemaskdieten – ingen vanlig äggfrukost

Äggfrukost är mysigt tänker du. Inte lika mysigt om äggen kommer från binnikemask va? Dieten, som gick ut på att svälja maskägg som sedan skulle kläckas i magen – där maskarna kunde kalasa på din mat – toppar Livsmedelsverkets lista. Så sent som 2010 varnade läkare i Hong Kong om hur vissa hemsidor börjat sälja binnikemask-ägg, skrev The Telegraph

2. Kålsoppadieten – laga soppa på en kålbit

På sju dagar får du äta hur mycket du vill. Problemet är detta: det får bara vara soppa. Lågkalorisoppa. På kål. Dieten blev poppis på 1980-talet, före sociala medier-boomen, då man faxade runt soppreceptet till kompisarna. Dessvärre blir en diet inte mer seriös för att fler känner till den.

3. Barnmatsdieten – trist lek med maten

”Och här kommer helikoptern med en stor sked namnam”. Att äta barnmat på burk blev en trend efter att det ryktats om vissa Hollywoodstjärnors speciella metod. Men inget som dietisten rekommenderar då dieten är omöjlig att hålla sig till i längden, kan leda till jo-jo-bantning och tar bort all matglädje.

4. Danska rikshospitalets diet – helt utan mellis

Kallas även för ”Sahlgrenska dieten” eller ”13-dagarsdieten” som bland annat går ut på att bara dricka morgonkaffe, ägg till lunch, biff med sallad till middag. Mellanmål finns inte på menyn. ”Klassiskt trick att döpa en diet efter ett sjukhus för att framstå som seriös.” säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

5. Twinkiedieten – kaka som slutar smaka

Kakan innehåller 150 kalorier och är det enda du uppges äta. Julafton varje dag, hur kul är det? Inte så kul. Och inte så kul ur näringssynpunkt heller.

Wellness

ARTIKELN HANDLAR OM