Kvick och god kassler

MAT & DRYCK

Lite nöjd med den här, faktiskt.

Anade att den skulle vara snabbfixad men inte att den skulle bli så god.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g kassler

5 stora potatisar eller 10 små

200 g frysta grönsaker, typ wokgrönsaker, rotsaker eller något annat

1 tärning grönsaksbuljong

3 msk hackad persilja

fransk senap

5 dl vatten

peppar

Så här gör du:

1. Koka buljong på tärningen och vattnet i en stor ka-strull eller gryta.

2. Skala potatisarna, skär i två centimeter stora bitar och lägg i buljongen.

3. Hacka persiljan fint.

4. Drick en slurk vatten eller vin. Tänk på något trevligt.

5. Skär kasslern i halvcentimetertjocka skivor och lägg i kastrullen ovanpå potatisen.

6. Lägg de frysta grön-/rotsakerna i grytan efter en liten stund.

7. Strö i persiljan, vänd runt och peppra lite.

8. Nu har det nog gått en kvart. Kolla att potatisen är klar och servera med senap och bröd.

Dryckestips:

Här passar både vitt och rött.

Murray valley riesling 1999 (6403) Australien, 54 kronor, är ett vitt med många smaker i samma paket.

Vina Albali 1993 (2788) Spanien, 75 kronor, ett mjukt rödtjut.

Många tyska öl bland tipsen, har ni kanske märkt. Tyskar är väldigt bra på bärs:

Kaltenberg (11227) Tyskland, 13:90 kronor (50 cl).

Varianter:

Färska rotsaker går givetvis minst lika bra som frysta.

Skär rotselleri, palsternacka, morot och purjo i rätt små bitar och stoppa i grytan samtidigt med potatisen.

Vego:

Byt ut kasslern mot stekta grönsaksbiffar och stänk försiktigt i lite liquid smoke i rotsaksgrytan.

Så lång tid tar det

Foto: smaskens! Dagens kasslergryta är inte bara snabb att laga, den är god också.

Sommartipset: Pepperrot är gott till mycket

Jon Hansson