Maten som kan göra dig sjuk

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

Mat & Dryck

Vanlig mat kan trigga sjukdomar som migrän, hyperaktivitet, tarmsjukdomen IBS, alzheimer och allergier. Glutamat är ett nervgift som tillsätts som smakförstärkare. Livsmedelsverket bedömer att det inte är farligt alls i de mängder som tillsätts i Sverige. Konsumentorganisationen Skis tycker att det borde förbjudas.

Glutamat eller glutaminsyra är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Den finns även naturligt i mat. Men livsmedelsindustrin tillsätter kemisk glutamat för att göra maten godare. I för stora doser har det visat sig att glutamat kan framkalla migränanfall, trigga diabetes, IBS, autism, tinnitus, rosacea, hyperaktivitet, allergier och depressioner för att bara nämna några. Glutamat är giftigt för nervcellerna och har även visat sig öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar.

– Det finns ingen nytta med glutamat förutom att smakförstärka maten och även ge smak till mat som inte smakar någonting. Det finns snarare en risk, säger Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges konsumenter i samverkan, Skis.

– Det är bättre att använda riktigt bra råvaror istället för att laborera med kemi, menar Ingerstam som är mycket upprörd och skulle gärna se ett förbud.

Smaken lockar

Om du tar en extra titt på innehållsförteckningen på din skinka, buljong, leverpastej, chips, nötter, halvfabrikat, kinamat, thaimat, varm kort, fryst kyckling med mera kommer du förmodligen att göra en otrevlig upptäckt. Listan kan göras lång. På innehållsförteckningen kan det stå allt från smakförstärkare, Monosodium glutamate, MSG till E 621-625, glutaminsyra eller glutamat. Allt är samma sak med olika namn.

Men hos livsmedelsverket ser man annorlunda på att tillsätta konstgjord glutamat.

– Jag bedömer att glutamat inte är farligt alls i de mängder som man tillsätter i Sverige. Men sen är det ju inte bra att få i sig för mycket av någonting. Syftet med en tillsats av glutamat är endast att förstärka smaken på maten. Sen kan man ju diskutera om tillsatsen behövs. Många vill ha smaker. Det är det som säljer, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket.

– Den som vill undvika glutamat ska kunna göra det genom att läsa innehållsförteckningen, menar Nils-Gunnar Ilbäck.

– Vår uppgift på livsmedelsverket är att maten ska vara säker och jag har inte hört något om att glutamat som tillsats skulle förbjudas. Jag har heller inga siffror på hur stor mängd glutamat som krävs för att det skulle bli skadligt på något sätt, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Förbjudet i barnmat

Glutamat är förbjudet i barnmat i Sverige sedan 70-talet. Det är också helt förbjudet i skolorna Holland och i Thailand. På Island har man en särskild märkning på mat som innehåller glutamat. Även i USA är man väldigt noga med att skylta med mat som är fri från MSG (Monosodium Glutamate). Men i Sverige finns det inga restriktioner förutom i barnmat och i den ekologiska maten där det alltid är glutamatfritt.

– Minst processad mat är alltid bäst. Glutamat i små doser är inte farligt, men det finns en stor risk för överdosering. Mängden är avgörande i mycket, säger Bengt Ingerstam.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Publisert: