Hitta vinet på nätet snabbt och enkelt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor variation. Tips på 21 sajter!

Vin på internet. Att söka sitt vin på nätet är både enkelt och roligt. Foto: Roger Schederin.
Vin på internet. Att söka sitt vin på nätet är både enkelt och roligt. Foto: Roger Schederin.

Trött på systemets fredagsköer och utbud?

Då kan det vara idé att leta på nätet. Du tjänar inga större pengar men får mer att välja på och kan få dina flaskor fraktade hem till dörren.

Vi har kartlagt de större leverantörerna.

Den svenska nätmarknaden växer så det knakar och möjligheterna att handla vin och sprit på nätet blir fler och fler. Oftast kan du enkelt och snabbt hitta det du söker och ibland till och med få det levererat till dörren. Här är några av sajterna att botanisera bland.
 

Handlavin.se

Sugen på att utforska vinutbudet från Österrike? Då har du kommit rätt. Litet men intressant utbud från fem producenter. Från billigt till relativt dyrt. Levererar dock bara i Stockholm.

www.handlavin.se
 

Invinitum

Danskt företag med filial i Malmö som har ett brett utbud av främst europeiska viner. En hel del ekologiskt och med stort prisvariation. Erbjuder blandlådor. Minsta beställning 600 kronor.

www.invinitum.com
 

Winefinder

Stort utbud av dyrare viner från exempelvis Bordeaux men det mesta är viner från andra områden och i prisläge 72–200 kronor. Säljer också en vinpaket för den som vill investera i vin eller snabbt bygga upp en vinkällare. Lägsta insats 100 000 kronor.

www.winefinder.dk
 

Italienska magasinet

Fokus på italienska viner - så klart! Vin-abonnemang och blandlådor och framför allt röda viner.

http://shop.italienskamagasinet.se/
 

Vinstocken

Ambitiös information om bland annat olika druvor. Begåvade lådor. Du måste beställa ett färdigt paket om sex eller tolv flaskor eller göra ett eget paket om tolv flaskor. Inriktning mot mindre producenter.

www.vinstocken.se
 

Australian wine club

Har som namnet antyder ett riktigt stort utbud av viner från down under. Men här finns även mycket från länder som Italien, Frankrike, Sydafrika och Spanien. Standardprisläget är något över hundralappen.

www.australianwineclub.se
 

Sydafrikanska vinklubben

Stort utbud med över 2 000 olika sydafrikanska viner från 300 olika vingårdar. Pris 80–1 500 kronor flaskan.

www.sydafrikanskavinklubben.se
 

The wine company

Ett inte jättestort men intressant utbud med tonvikt på vin från gamla världen. Start något under hundralappen upp till mer exklusiva viner.

www.the-wine-company.se
 

Goodwine

Ett rätt litet utbud av italienska och franska viner från små producenter + blandade lådor. Har ett erbjudande om att man kan bli aktieägare i bolaget om man binder sig för köp av sex lådor vin.

www.goodwine.se
 

Mathem

Internetshop för matvaror som dessutom erbjuder ett fåtal viner. Levereras hem till dörren, precis som matkassen.

www.mathem.se
 

Xwine

Viner från en handfull mindre franska och italienska vingårdar. Xwine förmedlar också kontakt med vingårdarna för den som vill komma på besök och kanske bo över.

www.xwine.se
 

Mat- och vinklubben

Viner från ett tiotal mindre vingårdar i Italien. Klubben samarbetar med mat- och delikatessbutiker i Stockholm och Göteborg där du kan hämta ut dina viner. Hjälper också till med vingårdsbesök och boende.

www.matochvinklubben.se
 

Domaine Rabiega

Svenskägd vingård i Sydfrankrike som säljer sina egna viner på nätet. Dessutom några champagner och viner från andra områden. Minimibeställningen är 200 euro.

www.rabiega.com
 

Kvalitetsvin

Spanska, italienska och franska viner från hundralappen och uppåt – samt även en del spännande spansk öl.

www.kvalitetsvin.se
 

De följande sajterna – med Systembolaget självt i spetsen – förmedlar bolagets beställningssortiment och i vissa fall delar av det ordinarie sortimentet.

Priserna är de samma som på Systemet och du betalar och hämtar dina viner där.
 

Systembolaget

Systembolagets nätbutik ”e-beställning” utvecklas kontinuerligt och utbudet är enormt – trots att du hittills bara kan beställa ur beställningssortimentet och inte ur det ordinarie. Nackdelarna är att det inte levereras hem till dig och att beskrivningarna är väldigt knapphändiga. Men vet du vad du letar efter och orkar bära så är det klockrent!

www.systembolaget.se
 

Vinportalen

Det här är systembolagets ”e-beställning” i grällare kostym och med annonser. Du kan beställa ur systemets hela beställningssortiment.

www.vinportalen.se
 

Vinguiden

Samma tjänst som Vinportalen fast med ett stilrenare utseende.

www.vinguiden.com
 

Vinklubben Tre kronor

Fungerar som en klubb på nätet med stort fokus på provningar, att kombinera mat och vin samt recept. Du kan beställa ur både Systembolagets ordinarie sortiment och beställningssortimentet. Du får köpa ut vinerna på bolaget efter ungefär en vecka.

www.trekronorvin.se
 

Fine wine & table

Stort urval av utvalda exklusiva viner med start vid cirka 200 kronor. Här hittar du både viner ur systemets ordinarie och beställningssortiment samt viner som inte finns på bolaget. I vissa fall måste du först betala handpenning på Systemet.

www.finewineandtable.se
 

Ekolådan

Företagets huvudtjänst är att sälja och leverera lådor med ekologiska matvaror men de har också en låda med sex olika ekoviner. Den kommer dock inte hem till dörren utan du får betala och hämta ut på Systemet.

www.ekoladan.se
 

Kajsa wines

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist har börjat med vinimport. Här kan du beställa de av hennes viner som finns i beställningssortimentet.

www.kajsawines.se
 

Fotnot: Många andra importörer har också den här tjänsten. Du kan beställa viner ur deras sortiment och sedan hämta ut och betala på systembolaget.

Text: Jon Hansson & Joel Linderoth

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN