Fem goda matsvampar och härliga svamprecept
Kantareller, trumpetsvampar och karljohansvamp – så tar du hand om skogens guld
Kantareller, rödgul och svart trumpetsvamp, trattkantareller och karljohan är alla riktigt goda matsvampar. Fyller du korgen med de här delikatesserna är middagen räddad hela veckan. Soppa, pizza eller toast, här är recepten.
Har du lyckan att kommer hem med korgen full av svamp efter en dag i skogen? Här är fem matsvampar väl värda att plocka och sex goda recept.
Gul kantarell – kungen av svamp tycker många och det är inte utan att det pirrar lyckligt i magen när de gula klungorna skymtar i mossan. Kantarellsås, soppa, toast, i pastan, risotto, wok, glass, eller nej, kanske inte glass, men annars är det en riktig all-around svamp.
Trattkantarell. Det gäller att få syn på den första, att riktigt ställa in blicken på dem. Det är då man kan hitta riktigt mycket svamp de goda svampåren. Perfekt att göra soppa eller sås på och utmärkt att torka.
Rödgul trumpetsvamp. Lite kryddigare i smaken och en lite mer exklusiv känsla eftersom den oftast inte växer lika rikligt som höstkantarellen. Använd den på samma sätt som höstkantarellerna.
Svart trumpetsvamp. Nu får du skärpa blicken ordentligt. De här gråsvarta trumpeterna är experter på att kamouflera sig bland höstlöven, allra helst asplöven som går i samma nyans som de själva. Stek dem frasiga och lägg dem på hamburgaren, mums.
Karljohansvamp. Den kan uppfattas som lite svampig (!) av vissa men bryn på den ordentligt så blir den god. Passar bland annat i soppa och risotto.