– Har du fastnat för någon av nyheterna?

MAT & DRYCK

Läs chattet med Ulrika Karlsson

Peder säger: Kan du tipsa om ett bra rödvin till kött? I prisklassen 90-150 kronor.

   Ulrika Karlsson säger: Prova med Conde de Valdemar Gran Reserva för 149 kr eller dess Reserva för 99 kronor.

Hejman säger: Hej,

Vad är ett bra vin till typisk vardags mat? Har gått och tänkt på att det skulle vara gott att dricka vin till kvällsmaten på vardagar också men vet inte vilket vin man ska satsa på.

mvh,

Hejman

   Ulrika Karlsson säger: På den vita sidan dricker jag gärna Periquita White - billigt och gott för 61 kr. När det gäller rött, prova med Ramos från Portugal för 69 kronor.

britta säger: hej, tidigare ansågs ju vin och vinprovning som ngt snobbigt, idag är det för vem som helst. När kom förändringen, och vad berodde den på?

   Ulrika Karlsson säger: Den har sakta smugit sig på, mycket tack vare media men även att vi kanske blivit mer kontinentala i vårt sätt att se på alkohol. Att dricka gott till maten - inte bara på helgen utan flera dagar i veckan. Kanske boxvinet har avdramatiserat hela vinbilden i Sverige. Framförallt tycker jag att svenska folket har bra kunskaper vad gäller vin.

Seb säger: Är helt såld på Penfolds Thomas Hyland Shiraz, kan du föreslå något liknande jag borde prova?

   Ulrika Karlsson säger: Du skulle kunna prova Peter Lehmann The Barossa Shiraz - även den håller hög klass. Håller med dig vad gäller Thomas Hyland - kanon!

ullis säger: Hej, har du själv fastnat stenhårt för någon av nyheterna?

   Ulrika Karlsson säger: Det skulle vara Brolio Chianti Classico från producenten Ricasoli. Kalasgott för 99 kronor.

sofia säger: Vilket är det mest otippade land som producerar vin?

   Ulrika Karlsson säger: Kanske det skulle vara Sverige. Men även i Indien och Kina görs en hel del vin. Vissa länder i mellersta Afrika gör också vin vilket är förvånande med tanke på det varma klimatet.

olle säger: Hej, har du några tips på ungerskt vin mellan ca 80-140 kronor? Mina nyblivna ungerska svärföräldrar kommer på middag ikväll. Vi ska äta köttgryta.

   Ulrika Karlsson säger: Med kort varsel är det tunt på den ungerska sidan, tyvärr. Framförallt vad gäller rött.

OS säger: Hej, vilket av alla dessa nya viner passar bäst till oxfilé med bearnaisesås (som jag ska äta ikväll)...

   Ulrika Karlsson säger: Du kan väl köpa en flaska med Club Privado från producenten Baron de Ley i Rioja. Priset är 97 kronor.

Lisa säger: Alla pratar om Amaroneviner, att de ska vara så fantastiska. Vad är det som är så speciellt med dem, och vad dricken man dem till?

   Ulrika Karlsson säger: Druvorna torkas innan de pressas och jäser till vin. Detta ger en större koncentration, högre alkoholhalt och ofta med en viss druvsötma. Kraftpaket som kräver smakrika kötträtter, exempelvis en mustig viltgryta. Parmesanost tillsammans med amarone är vanligt i Italien - prova det!

säger: Vilket är det godaste vinet till en laxfilé med potatis?

   Ulrika Karlsson säger: Köp en flaska Petit Chablis från kooperativet La Chablisienne i Bourgogne. Priset är 99 kronor.

Tommy säger: Har ett par flaskor La Tache 2000 hemma, när kan man dricka dom?

   Ulrika Karlsson säger: Det var inte dåligt - fantastiska viner. Jag skulle ännu vänta en sisådär tre år och framåt. Prova en i taget - med kanske något års mellanrum för att se hur de utvecklats.

Max säger: Spanskt vin kommer ju stort just nu, har jag förstått. har du några spanska favoriter?

   Ulrika Karlsson säger: Jag gillar många viner från Spanien. Kika närmare på distrikt som Rioja, Toro och Bierzo. Här finns en hel del spännande saker att hämta.

sofia säger: Mest överskattade vinet?

   Ulrika Karlsson säger: Tyvärr måste jag säga Château Musar från Libanon.

marius säger: Jag ska ha mitt livs första gåsmiddag. Tips på bra vin till traditionell meny, dvs svartsoppa och gås?

   Ulrika Karlsson säger: Svartsoppan är svår till vin. Jag dricker den gärna med en god lageröl. Gåsen är inga problem att kombinera med något rött vin. Välj exempelvis Réserve de la Condamine från Fitou i södra Frankrike. Priset är 69 kronor.

Lisa säger: Kan man lagra vanliga röda viner, som kostar typ 80-100 kr? Vinner vinet på det eller är det helt meningslöst?

   Ulrika Karlsson säger: Det finns några få som vinner på lagring en kortare period, såsom några år. De allra flesta i den prisklassen är redo att drickas när du köper dem.

Tommy säger: Hur är blaxsta vinerna, har en chardonnay

   Ulrika Karlsson säger: De är riktigt trevliga - Blaxta är duktiga och ihärdiga med kvalitet i fokus. Prova deras söta viner - mycket bra.

hej säger: vad är det som avgör om ett vin kan lagras länge eller ej?

   Ulrika Karlsson säger: Vinets koncentration och i vilket stadie av utveckling de befinner sig i. Ett vin som skall lagras kräver att det finns tillräckligt med kropp och syra för att kunna utvecklas. Enkelt och mycket kort förklarat ...

Moderator säger: Sista frågan kommer från Lisen.

lisen säger: Jag ska laga indisk mat ikväll. Ofta bjuder jag på öl till det men om man vill ha vin - har du något bra tips?

   Ulrika Karlsson säger: Hettan i indisk kan vara lite klurig med vinet - prova något vitt från Alsace. Exempelvis av druvan pinot gris, förslagsvis Tokay Pinot Gris Réserve (nummer 2899).

Moderator säger: Chattet är slut, stort tack till Ulrika och våra läsare!

   Ulrika Karlsson säger: Tack för idag och ha en trevlig vinhelg