Så fixar du läckraste mackorna i backen

MAT & DRYCK

Annorlunda vintergodis som passar perfekt i matsäcken

Har du tröttnat på svampiga limpmackor med ost och prickig korv?

Matmakaren Petter Stahre bjuder på annorlunda vintergodis.

Foto: Petter Stahre.

Petter Stahre, 34, är matkreatör och fotograf och bor i Stockholm.

Här delar han med sig av sina bästa utflyktstips:

1 PASSA PÅ NÄR DET ÄR KALLT

På vintern kan man vara mer ”modig” med ingredienserna – kyckling, skinka och räkor håller väsentligt längre när det är kallt ute. Så passa på att gotta dig med favorittillbehören.

2 LADDA MED EXTRA ENERGI

En aktiv dag ute i friska luften kan kräva mer energi än man tror – ta med lite extra mat så att du inte tappar blodsockernivån – och humöret – innan du hunnit hem.

3 VARMT KAFFE ÄR ETT MÅSTE

Varm dryck i termos är obligatoriskt för mig. Få saker piggar upp så bra som riktigt varmt kaffe eller te när man börjar längta in i värmen.

4 KRÅNGLA INTE TILL DET

Håll det okomplicerat. Gör hellre något enkelt

än inget alls.

5 GÖR MATSÄCKEN VID FRUKOSTEN

När jag bor på hotell brukar jag fråga vid frukosten om jag kan göra lite matsäck och ta med ut. Det är aldrig någon som sagt nej.

Ciabatta med kikärtscurry och koriander

2 smörgåsar

Foto: Med smak av Indien En väldoftande och mättande macka sitter fint efter skidturen.

Fullkornswraps med tabbouleh

2 wraps

Foto: Wrappen till vänster är fylld med tabbouleh, som har en fräsch smak av mynta och citrus. Till höger en wrap med wokade nudlar som är både snabblagad och smakrik.

Wokade nudlar med sockerärter och teriayakisås

2 wraps

Muffins med chutney och indiska kryddor

8 muffins

Foto: Mumsig munsbit Det blir fin kontrast mellan kryddorna i muffinsen och den söta chutneyn.

Jon Hansson