Visst kan alla grilla - här är bästa tipsen

Bästa tipsen för grillen – så lyckas du med din grillning

Grilltips
Grilltips

Vi har bästa grilltipsen på hur du lyckas med både köttet och grönsakerna.
Du får också bästa tipsen för hur du håller koll på värmen, grillar direkt och indirekt - och grillar med rökspån.
Äntligen är dags att grilla igen!

Du som är van att grilla, vet att det inte är svårt.
Du som inte grillar, grilla! Det kan se svårt ut, men det är det inte.

Det gäller bara att lägga ribban för vad man vill äta och hur mycket tid man vill lägga ner. Oavsett om du är proffs eller inte finns det massa gott att lägga på gallret.

Vad sägs om helgrillad kyckling, bakad lax eller goda hamburgare?

Förbered din grill

Det är inte svårt att grilla men ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att lyckas. Här är några välbehövliga tips för dig som är en ovan grillare.

 • Lägg grillkol eller briketter på halva delen av grillen för att ha en sida med direkt värme och en med indirekt värme. Kolsidan använder du för att få färg på maten och på andra sidan låter du maten laga klart.
 • Använd locket när du exempelvis lagar hel kyckling, då fungerar grillen som en ugn.
 • Det ska inte brinna med lågor från kolen eller briketterna. Vänta tills det blir riktigt varmt och låt kolen glöda och bli grå innan du börjar. Det kan ta uppemot 40 minuter.
 • Se till att gallret är ordentligt rent och varmt så att du får ett fint mönster och så att maten inte fastnar. Detta är särskilt viktigt när du grillar fisk.
 • Ett vanligt misstag är att grilla köttet eller fisken för länge, då blir det torrt och tråkigt. Använd en termometer så vet du när det är klart.
 • Se till att det inte droppar olja eller marinad ner på glöden, då börjar det brinna och köttet riskerar att brännas och få en besk smak.
Grillbädd – få till den perfekta glöden
Grillbädd – få till den perfekta glöden

Så grillar du bäst

Direkt grillning:

Innebär att man grillar direkt över glödbädden. Alltså direkt över strålningsvärmen, pang på, inga krusiduller. Direkt grillning passar för tunna skivor kött, som entrecôte, ryggbiff eller karré, fisk och grönsaker.

Indirekt grillning:

Innebär att man har glöden på ena sidan och det man grillar på den andra. Köttet ligger alltså inte över öppen glöd utan vid sidan om. Glödbädden kan antingen ligga på grillens ena halva eller i en ring längs kanterna. Oavsett variant av glödbädd kan det vara bra att hålla koll på glödbädden och fylla på med kol eller briketter om så behövs. Med indirekt grillning kan man grilla betydligt längre tid utan att köttet blir överstekt. Indirekt grillning passar till exempel för hela köttstycken, långbakning av grönsaker och kött på ben.

Direkt grillning – grillspett med grönsaker
Direkt grillning – grillspett med grönsaker
Grilla med rök – prova att sätta smak med rökspån.
Grilla med rök – prova att sätta smak med rökspån.

Grilla med rök

Att använda rökspån är ett utmärkt sätt att sätta smak på kött, fisk och grönsaker. En liten näve spån på glöden kan göra stor skillnad. Rökspån kräver grill med lock eftersom spånet inte ska brinna.

Lägg lite spån direkt på glöden (använd ett separat kärl för rökspån om du grillar med gasolgrill), gärna lite vid sidan om det du grillar. Tänk på att torra spån ger en ljusare rök och en lättare röksmak, men nackdelen är att det går åt mycket spån vilket blir ganska dyrt. Det går utmärkt att blötlägga spånen i förväg, men max en timme.

Är spånet för blött riskerar smaken på det man grillar att bli bitter.

Köttemperatur på grillen – så håller du koll
Köttemperatur på grillen – så håller du koll

Så kontrollerar du grillvärmen

Värmen i grillen kontrolleras precis som i en ugn, men till skillnad från en knapp som anger gradantalet har grillen – förutsatt att du har en grill med lock – två ventiler. En i botten och en i locket. Med ventilerna styr du hur mycket syre som når glöden.

En tumregel är att ju mer syre, desto högre temperatur i grillen. Men självklart beror värmen också på hur mycket kol eller briketter du har i glödbädden. Ett tips är att stänga båda ventilerna till hälften, vänta 10–15 minuter och kontrollera grillens temperatur.

Vill du ha det varmare, öppna ventilerna lite mer, vill du ha en lägre temperatur, stäng ventilerna en aning och se hur temperaturen sjunken.

Innertemperaturer att hålla reda på:

 • Helgrillad kyckling - 82° vid benet
 • Kycklinglår med ben - 82°
 • Kycklingfilé, lårfilé utan ben - 72° 
 • Fläskotlett, fläskfile - 70°
 • Tonfisk 32° (ska inte vara genomstekt)

Från rare till well done

 • Biff, entrécôte, oxfile & flankstek 54–70°
 • Lammkotlett, filé, racks 56–70°
 • Lax 48−52° Var försiktig när du grillar lax så att den inte blir överstekt. Satsa hellre på en bit av fin kvalitet och grilla hastigt så att fisken får behålla lite rå kärna.

Grilltips – Kocken tipsar om hur du lyckas med din grillning

Publisert:

LÄS VIDARE