Fredrik Nylén: så fixar du julens bästa godis

Av: 

Elisa Amorelli

Fredrik Nylén svarar på frågor om julgodis.
Fredrik Nylén svarar på frågor om julgodis.

Julgodis

Runt om i Sverige har knäckformarna börjat plockas fram. Dags för julbak!

Men hur får man till wienernougaten? Och vad passar bäst till den söta glöggen?

Den populära bakprofilen Fredrik Nylén svarade på läsarnas frågor. Här hittar ni svaren.

Fredrik Nylén kan det där med bakning. Redan 2013 var han med i Hela Sverige bakar, i dag skriver han kokböcker och driver den framgångsrika bloggen Fredriks fika.

Under första advent chattade han med läsare om julgodis, några av frågorna som kom in var:

  • Hur får man knäcken mjuk?
  • Kan man använda torr jäst till lussebullar?
  • Hur lyckas man med den bästa fudgen?
  • Kan man använda folie istället för bakplåtspapper till mördeg?
  • Kan man göra rocky road utan jordnötter?
  • Vad är tricket för att få lussekatterna saftiga i mer än tio minuter efter bak?

Svaren - och mycket mer - hittar ni i chatten nedan.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Skriv inlägg
  • Fredrik Nylén
    DELA
    TACK!

    Det var all tid vi hade denna gång, tusen tusen tack att ni hängde med mig här och hoppas att ni har fått lite tips på vägen för allt julbak och julgodis! Jag finns på Instagram @fredriksfika om det skulle vara något och jag försöker svara så mycket jag hinner (Ibland kan det ta lite tid bara.

    Glad första advent och mys som aldrig förr!

  • Varför måste man alltid koka ”knäck-smeten” mycket längre än vad som står i alla recept?

    Lina

    Det beror mycket på vilken värme man har på (Det ska koka, men inte stormkoka så det kokar över) Sen hur bred din kastrull/gryta är hur mycket av vätskan som kan dunsta och hur fort det går att få upp den i temperatur. Det bästa är att ha en termometer och vara med och röra så att den inte bränns.

    Fredrik Nylén
  • När bör man baka lussebullar för att de ska blir som bäst, hur långt innan jul?

    LB

    Hej! Du kan baka dem redan nu, sen frysa in så fort de svalnat så håller de sig utmärkt fram till jul.

    Fredrik Nylén
  • Hej Fredrik! Jag läser alla dina recept, det är svårt att hitta dina kokböcker, jag har bara en, en med brödrecept. Du är BÄST 🥇 ♥️

    Ulla-Stina

    Hej! Alla mina böcker finns på t.ex Adlibris och Bokus, sök bara på Fredrik Nylén så kommer du hitta dem <3

    Fredrik Nylén
  • Vilken kakaohalt använder du mest till praliner och tryfflar?

    Åsa

    Jag använder oftast en som är 55%, mycket chokladsmak men inte så mycket bitterhet som 70%-ig kan ha.

    Fredrik Nylén
Baka med choklad

Nylén, Fredrik

Baka med choklad

199,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Wienernougat – enkelt julgodis

ÄMNEN I ARTIKELN

Julgodis

Julbak

Jul

Advent

Hela Sverige bakar

Bakning

MER OM GODARE

CHATT: Så gör du bästa julfikat

Chatt om julgodis med Cecilia H Larsson

45 min

Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker

Få inspiration till helgens matlagning från chatten

Chatta om julens godaste drycker

Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson

Jessica Frejs enkla och snabba tips inför jul

Glöggmingel i chatten med Sofia Henriksson

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Wienernougat – enkelt julgodis

20 min

Chokladkolasnittar –segsöta favoriter

30 min

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Chokladpudding – så blir den supergod

20 min

Frallor på bara 10 minuter

20 min

Hembakad hönökaka

45 min

Chatta med Mischa Billing om bästa vinet

Vad ska du laga för mat till Valborgsfirandet?

Läs chatten med sommelieren om bästa sommarvinerna

Sofia tipsar om nya smaker till helgen

Gör marsipanfigurer med Karolina Olsson Haglund

Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!

Tröttnat på snabbmat och stillasittande? 

Kockens knep: Så fixar du godaste påskmaten